Hilal SÖNMEZ
Kayseri Şeker Fabrikası halka arzında talep toplamaya başladı. Fabrika yerleşkesinde gerçekleştirilen yatırımcı sunumu ve lansman toplantısında konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “10 yıllık bir kızıl elmayı, hayalimizi gerçekleştirdik” dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu Kayseri Şeker’in halka arzına 6 Mayıs 2023 tarihli ve 2023/26 sayılı bülteniyle onay verdiğini duyurdu. Halka arz edilecek olan Kayseri Şeker, ‘KAYSE’ hisse koduyla Borsa İstanbul’da işlem görecek ve Hisse fiyatı 16,27 TL olarak satışa sunulacak. Dağıtımı yapılacak pay miktarı 106 milyon lot olup, hedeflenen halka arz büyüklüğü 1 milyar 724 milyon 620 bin TL gerçekleşmesi durumunda, halka açıklık oranı yüzde 15,1 olacak. Kayseri Şeker halka arzında, payların yüzde 65’i yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 25’i yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 5’i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 5’i ise çalışan ve çiftçilerden oluşan yatırımcılara dağıtılacak. Halka Arza Gedik Yatırımın Konsorsiyum liderliğinde 36 aracı kurum ile katılım sağlanabilecek. Kayseri Şeker, Borsada yıldızlar pazarında yer alacak. Bunun için gereken asgari yüzde 15 halka açıklığın sağlanabilmesi için şirket sermayesini 600 milyon TL’den 706 milyon TL’ye artırdı. Bedelli artırımı sırasında oluşan 106 milyon TL’lik payın halka arzı gerçekleşecek. Halka arzdan 1 milyar 724 milyon lira gibi bir gelir beklediklerini aktaran Hüseyin Akay, “Çok sayıda bireysel yatırımcının hissedar olmasını arzu ettik. Şu anda 1 buçuk ila 2 milyon arasında bireysel yatırımcı bekliyoruz” diye konuştu. Gedik Yatırım Genel Müdürü Ersan Akpınar ise konuşmasında, “Türkiye’nin en önemli ve stratejik şirketlerinden birini konuşuyoruz. Tarımla ilgili her işi ülkemiz için çok önemli. İnce ince, didik didik tüm verileri tüm çalışmaları takip ediyoruz. Kayseri Şeker’e o kadar inanıyoruz ki, bambaşka bir dönem başlayacak. Zaten bambaşka bir yerde ancak dünya ölçeğinde bambaşka bir yere getirmek için hep berber çalışacağız” ifadelerini kullandı.
“Çiftçisi ve çalışanın ortak olduğu kurumsal ve şeffaf bir şirket olacak”
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, göreve başladığı 2011 yılından bu yana geçen süreci katılımcılarla paylaştı. Akay, “Kayseri Şeker’in profesyonel yönetime ve güçlü denetime ihtiyacı var diyerek işe başladık. 30 kurumsal ortağımız var. Ortaklarımızla bir karara vardık, Kayseri Şeker’i halka açmak için sermaye artışı yapalım ama ortaklar rüçhan hakkını kullanmasınlar dedik. Yani burada bir sermaye artışı söz konusu olsun dedik. Halka açılmasıyla Kayseri Şeker’e önemli bir kaynak girişi olacak. Kayseri Şeker çiftçisine hizmet eden, en iyi şekilde yöneten, işini en iyi şekilde yürüten bir kuruluş ve özellikle kampanya döneminde çiftçisine önemli destekler veren bir kuruluş. Çiftçilerimize bu destekleri verebilmek için geçen sene 2 milyar lira gibi bir bedele katlandık. Bunu çiftçimize faiz olarak uygulamadık. Kayseri Şeker’in öz kaynaklarından ve gerektiğinde bankalardan faizli kredi kullanarak karşıladık. Bunu karşılayabilmek için, daha fazla faiz yüküne katlanmamak için öz kaynağının güçlendirilmesi için halka arz bir ihtiyaçtı. Kayseri Şeker bundan böyle çiftçisinin de çalışanının da ortak olduğu, kurumsal ve şeff af bir şirket olacak” ifadelerini kullandı.
Halka arz gelirinin %55-60’lık kısmını işletme sermayesi olarak değerlendireceğiz
Halka arzdan elde edilecek gelirle üretim döneminde ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra, Ar-Ge’de de önemli çalışmalar için kullanılacağını paylaşan Akay, “Halka arzdan 1 milyar 724 milyon gibi bir rakam bekliyoruz. Bu gelirin yüzde 55-60’lık kısmını işletme sermayesi olarak değerlendireceğiz. Yüzde 20- 25’lik bir kaynağı maliyet azaltmak ve karlılığı artırmak için modernizasyon çalışmalarına ayıracağız. Sektörümüzün ve Kayseri’nin ilk resmi Ar-Ge birimini kurduk. Çok değerli çalışmalar burada hayata geçti. Şimdi de Ar-Ge ile şeker pancarı tohumu ıslahını gerçekleştirmeyi hedefl iyoruz. Avrupa ve gelişmiş ülkelerle sektörde rekabet iddiasındayız. Bu iddia ile yola çıktık ve şeker pancarı tohumunu ıslah etme çalışmalarımız hızla devam ediyor. Gece gündüz bu işi en kısa sürede nasıl başarırız diye çalışıyoruz. Türkiye’nin toprak ve iklim yapısına en uygun pancar tohumu ıslahını Kayseri Şeker gerçekleştirecek. Bu bizim görevimiz değil ama milli heyecanımız” dedi.