ADNAN AÇIKGÖZ
Mersin Halciler Derneği (HALDER Mersin) Başkanı Münir Şen, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’nun (DFİF) narenciyede ton başına 2 bin 500 liradan az olmamasını istedi. Şen, fiyat istikrarının sağlanması için de TMO’nun alım yapması gerektiğini söyledi. Üreticinin sorunlarına çözüm bulunmaması halinde net ithalatçı konumuna gelinebileceğine dikkat çeken Şen, özellikle ara maliyet artışlarından dolayı ürünü satılmayan narenciye ağaçlarının sökülme olaylarının artış gösterdiğine işaret ederek, söküme neden olan sorunların giderilmemesi halinde benzer olumsuzlukların giderek artacağını vurguladı.
Hal’e 1 liraya gelen ürün 10-12 TL’ye sevkiyata hazır oluyor
Üreticinin 4-5 liraya mal ettiği ürününü yüksek ara maliyetler nedeniyle ücretsiz şekilde dahi değerlendiremediğini kaydeden Şen, “Düz hesapla, hal esnafı bahçede 1 liraya aldığı narenciyeyi; kesim, bahçeden depoya taşınma, yıkama, mumlama ve paketleme, karton ambalajlama, vergi ve navlun gibi ara maliyetler nedeniyle 10-12 lira bandında halden sevk edebiliyor. İstanbul’a gönderilen ürün ekstra vergi ve aracıların karı ile 15 liraya mal olurken, markette 20 liraya satılıyor. Sorun haline gelen fazla ürün konusunun çözümüne seyirci kalıyoruz” dedi.
Ara maliyetleri düşürmek için yüzde 20 KDV’nin 8’e çekilmesi ya da sıfırlanmasının rekabet gücünü artıracağına işaret eden Şen, iç tüketimin artırılması ve ihracatın desteklenmesinin önemine vurgu yaptı. DFİF'in bir an önce açıklaması gerektiğini aktaran Şen, “Rakamların ton başına 2 bin 500 TL’den az olmaması gerekiyor ki rekabet edilebilsin. Ülkemizde yüzde 1 olan sanayideki ürün tüketim oranını artırmamız lazım. Bunun yanında TMO, fındık, çay, pamuk ve buğday gibi ürünlerdeki alımlarını narenciye özelinde de sağlamalı” diye konuştu.
“Net ihracatçıdan net ithalatçı haline gelebiliriz”
Mersin HALDER Başkanı Münir Şen, kısa vadede çözülemeyen sorunların gelecek yıllarda daha büyük problemleri beraberinde getireceğini kaydetti. Şen, bekleyen tehlikeyle ilgili şunları söyledi; “Tarımdaki hataların bedeli 4-5 yıl sonra ödeniyor. Sorunlar nedeniyle kaptırdığımız pazarları tekrar iknada sıkıntılar yaşıyoruz. Üretemez hale gelen çiftçileri üretimde tutarak devamlılığı sağlamamız lazım. Bu sorun bugün çözülmediği takdirde en fazla 5 yıl sonra yüksek fi yatlarla karşı karşıya kalacağız. Sökülen narenciye ağaçları yeniden dikildiğinde 10 yılda yetişiyor. Mevcut korunduğunda şuan fazla görünen 2 sene sonra yetmeyebilir. Net ihracatçıdan net ithalatçıya konumuna gelebiliriz"