Mehmet KAYA
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığına, deprem bölgesindeki çiftçiler için damızlık koyun-keçi tedarik edilmesi için bir proje sunduklarını açıkladı. Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Nihat Çelik, bölgedeki çiftçilerin büyük kayıplar yaşadığını, özellikle hayvan yetiştiricilerinin 600 bin baş hayvan kaybıyla zor duruma düştüğünü belirtti. Bu süreçte acil olarak 250 bin damızlık koyun-keçi, 10 bin baş koç-teke olmak üzere çiftçilere destek programı uygulanabileceğini belirten Çelik, “Mevcut çiftçilerin varlıklarının 200 başa çıkarılması gerekiyor. Yeni başlayacaklar için de 50 baş hayvan sağlanabilir. Bunun maliyeti de karşılanabilir durumda” dedi.
Projeye göre toplam proje tutarı 800 milyon TL olarak tahmin edildi. TÜDKİYEB projesinde yüzde 25 çiftçi katılımı da öngörülüyor. Böylece kamunun 600, çiftçinin de 200 milyon TL’lik maliyeti oluşuyor.
TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, Türkiye’nin hayvancılık alanında zorlandığı bir dönemde deprem felaketinin önemli kayıplara yol açtığını belirtti. Birlik olarak, deprem bölgesinde 11 ili ziyaret ettiklerini, çiftçiler ile temas kurduklarını ve sorunları yerinde gözlemlediklerini kaydederek, “Oradaki durum duyulandan, görülenden çok daha vahim. Deprem fırsatçıları ortaya çıktı. Vatandaşların zor durumundan faydalanıp elindeki hayvanları çok ucuza satın almaya kalkıştılar. Bakanlığı hemen uyardık. Küçükbaş hayvan başına 50, büyükbaş hayvan başına 500 TL yardım olumlu bir adım oldu. Tarımsal destekleme ödemelerinin de öne çekilmesi doğru karar” diye konuştu.
Deprem bölgesindeki çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşan kişilerin yerinde tutulmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Nihat Çelik, eğer zamanlı ve doğru adımlar atılmazsa gelecekte et üretiminde büyük açık oluşabileceğini vurgulayarak, “Hızla müdahale olmazsa pahalılık bir yana, elimizdeki parayla dahi et bulamayabiliriz” dedi.
Geliştirdikleri projenin deprem bölgesinde kapasite artışı sağlama, yeni çiftçiler kazanma amacını taşıdığını ve gelecekte bütün Türkiye’ye yayılabileceğini kaydeden Nihat Çelik, bu yaklaşımın bölgedeki çiftçinin ayrılmasını önlediği gibi, süreç içinde ayrılmış çiftçilerin de geri dönüşünü sağlayabileceğini kaydetti.