İstanbul Sanayi Odası (İSO) Enerji Yönetimi Meclis Çalışma Grubu, Enerji Teknolojilerinde Dünyada ve Ülkemizde Görünüm, Mevcut Durum ve Beklentiler Projesi Çalıştayı’nı gerçekleştirdi. Yenilenebilir enerji, nükleer, hidrojen-hidroelektrik ve termik santraller olmak üzere dört masada gerçekleştirilen çalıştayda Türkiye’nin 2053 enerji hedefleri ele alınırken, enerji sektörünün fotoğrafı çekildi ve hedeflere ulaşabilmek için yapılması gerekenler konuşuldu.
“Cumhurbaşkanı’na sonuç raporunu sunacağız”
İSO Meclis Üyesi Rıdvan Mertöz, üniversitelerden kamuya ve sivil toplum örgütlerine geniş katılımla gerçekleşen çalıştay sonuçlarının rapor olarak hazırlanacağını belirterek “Raporu önce İSO yönetim kurulumuza sunacağız. Ardından bakanlığa ve daha sonra belki Cumhurbaşkanlığı’na kadar giderek bir enerji stratejisi raporuna dönüştürmek istiyoruz” dedi.
Sanayici için enerjide iki önemli konunun ‘fiyatlar ve kesintisiz kaliteli enerji’ olduğunu söyleyen Mertöz şu görüşleri paylaştı: “Yenilenebilir enerji, en çok ilgi duyulan konumuz oldu. Ülkemizde özellikle güneş enerjisinde çok büyük potansiyel var. Ama bunun yerlileştirilmesi, aynı anda trafoların ve enerji nakil hatlarının yeterli duruma getirilmesi gibi konular da görüşüldü. Ayrıca, ‘2053’te nükleerin payı ne kadar olacak? Termik santrallerin ağırlığı yüzde kaça düşecek veya tamamen kapanacak mı?’ gibi çok önemli konuları da ele aldık.”
“Bürokrasiyi aşmak zor”
Enerjide desteklerin daha doğru kullanılması gerektiğine dikkat çeken Rıdvan Mertöz, bürokrasinin biraz ağır işlediğini ve bu durumun işleri zorlaştırdığını savundu. Mertöz, “Bizim, şirket olarak yurt dışında da yatırımlarımız var. Orada da küçük de olsa çatımıza bir enerji santrali yaptık ve büyük kolaylık gördük. Sanayiciye devletin güveni ve bakışı yurt dışında daha farklı. Bizde, konuya biraz daha ihtiyatlı ve şüpheyle yaklaşılıyor. Dolayısıyla maalesef bürokrasiyi aşmak zor hale geliyor” diye konuştu.