BARIŞ SEDEF
Sağlık sisteminin her geçen gün ileri teknolojilerle tanışması bu alanda da önemli bir pazarın oluşmasını sağladı. Sağlık bilişim teknolojileri pazarında medikalden, cerrahiye kadar birçok alanda önemli ilerlemeler kaydedildi. Globalde bu pazarın 2024'te yaklaşık 360 milyar dolardan 2029'a kadar yüzde 15'lik yıllık büyüme oranıyla 730 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Ülkemizde ise sağlık sektörüne 500’ün üzerinde katma değerli yatırıma yaklaşık 90 milyar liradan fazla teşvik verilirken, bunun karşılığında 15 bin dolayında istihdam hedefleniyor. Yatırımların merkezinde yer alan bazı firmalar İstanbul Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (Bİ- OSB) de faaliyet gösterecek. Kilogram değeri 675 bin dolar seviyesinde olan bazı ürünlerin Türkiye’den birçok ülkeye ihraç edildiği düşünüldüğünde BİOSB’la birlikte ülkemizin global sağlık teknolojileri alanında önemli bir oyun kurucu olacağına vurgu yapılıyor.
“Genç beyinler molekül geliştirme potansiyeline sahip”
BİSOB Başkanı Ercan Varlıbaş, ihracatta özellikle biyoteknoloji alanında katma değeri yüksek firmaların artması gerektiğine vurgu yaparak, Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bu bağlamda önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çekiyor. Kanser tedavisinde kullanılmak üzere hayvan deneylerini başarıyla geçmiş ilaçlar var. Varlıbaş, bu gibi çalışmaların ülkemizde fazla olduğunu ve sağlanacak desteklerle sağlık ekosisteminde Türkiye’nin çığır aşacağına vurgu yapıyor. Bİ- OSB olarak odaklarında yeni ürünler geliştirmek olduğuna dikkat çeken Varlıbaş, “Ülkemizdeki genç beyinler molekül geliştirme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Ağrılık ABD’de olsa da bizde ciddi bir şekilde geliyoruz” ifadelerini kullandı.
Z ve Y kuşağının sağlıklı ürünlere yönelimi artıyor
Mckinsey tarafından sağlık sektöründeki eğilimlere yönelik yayınlanan bir araştırma sektörün geleceğine dair önemli verileri ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre sağlık sektörünün önde gelen pazarlarından ABD'de sektör büyüklüğü yaklaşık 480 milyar dolara ulaşmış durumda. Yıllık büyüme oranı ise yılda yüzde 5 ila 10 arasında değişiyor. ABD'li tüketicilerin yüzde 82'si sağlıkla ilgili harcamaları önemli önceliklerden biri olarak görüyor. Bu oran Çin'de yüzde 87'ye çıkarken, Birleşik Krallık'ta yüzde 73 seviyesinde seyrediyor. Özellikle Z ve Y kuşağında yer alan tüketiciler sağlık ürünleri ve hizmetlerine daha fazla ilgi gösteriyorlar.