Osman KILIÇ
Mart ayında 3,3 milyar dolar ihracata imza atarak aylık bazda tarihi rekor kıran otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Planı açıklandı. Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde OSD ve TAYSAD’ın katkılarıyla hazırlandı.
Mart ayı ihracat rakamları ve OSEP’e ilişkin detayların paylaşıldığı toplantıda konuşan OİB Başkanı Baran Çelik, sektörün mart ayındaki rekorla önemli bir motivasyon kazandığını söyledi. Çelik “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılı şerefine 34 milyar dolar ile tarihimizdeki en yüksek ihracata ulaşmayı hedefl iyoruz. Martta 3,3 milyar dolar ile aylık bazda en yüksek ihracata ulaştık. Yılın ilk 3 ayındaki ihracatımız da yüzde 15 artışla 8,5 milyar dolar oldu” dedi.
“OSEP, binlerce ihracatçıya rehber olacak”
Otomotivde Sürdürülebilirlik Eylem Planını da açıklayan Baran Çelik, iklim değişikliği ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi hedeflere uyum sağlamak için oluşturulan planın kapsayıcı ve hedef odaklı bir şekilde hazırlandığını anlattı. Çelik, OSEP’in yaklaşık 8 bin ihracatçıya rehberlik edeceğini söyledi.
Altı başlık olarak belirlenen hedefl erin beş yılda tamamlanacağını öngördüklerini aktaran Baran Çelik “Türkiye’nin orta vadede karbon nötr araçlar için önemli bir üretim merkezi ve cazip bir pazar konumuna geleceğine inanıyoruz” dedi.
AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile sürdürülebilirlik konusundaki sınırlarını belirlediğine dikkati çeken Çelik, “Türkiye otomotiv sektörünün rekabette ayakta kalabilmek için bu dönüşümün güçlü bir parçası olması gerekiyor. En büyük pazarımız olan Avrupa’yı kaybetmemek ve rekabet gücümüzü korumak için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatırım yapmalıyız” diye konuştu.
“Sektörün gelişimi için planı uygulamak zorundayız”
TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, planın tüm paydaşlarla otomotiv sektörünün varlığını koruması, rekabetçiliğini geliştirmesi, aynı zamanda büyümesi ve ülkemize katkı sağlaması için hazırlandığını söyledi. Plan dahilinde sektörün disiplin ve çalışma anlayışı açısından durum tespiti, hareket planı ve performans göstergelerinin hazır olduğunu vurgulayan Ercan, “Bizlere bu planı uygulamak ve takip etmekten başka yapacak bir şey kalmıyor. Sektörün gelişimi ve sürdürülebilirliği için bu planı harekete geçirmeliyiz” dedi.
OSD Başkanı Cengiz Eroldu da “Global otomotiv sektörü dönüşüm içinde. En büyük pazarımız AB’deki gelişmelere ayak uydurmak bir tercih değil zorunluluk. İkiz dönüşüm olarak tanımlanan yeşil ve dijital dönüşüm olarak adlandırdığımız bu süreçte sanayimiz çalışmalarına devam ediyor” dedi.
OSD üyesi tesislerde atıkların geri kazanım oranının yüzde 99’a ulaştığına dikkat çeken Eroldu, “Bizler bugünden 5-10 yıl sonrasını çalışmak ve planlamak zorundayız. Dünya ticaret ortamının dönüşüm hızı ve dönüşümün boyutu dikkate alındığında planlama her zamankinden daha da önemli hale geldi. Bugün sizlerle paylaşılan bu Eylem Planı da ana sanayimizin perspektifini yansıttığımız çok önemli ve değerli bir referans. Şimdi bizlerin üzerine düşen görev; bu plandaki eylemlerin hayata geçmesinin takipçisi olmak ve hedefl ere ulaşmak için gerekli koordinasyonu sağlamak. Eylem Planının hazırlanmasındaki liderliği için OİB’ye ve katkıları için OSD ve TAYSAD yönetimi ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı da Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planının sunumunu yaptı.
“Türk Ticaret Bankası yeşil dönüşüme finansman sağlayacak”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “En büyük pazarımız Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat dahilinde adımlarını hızlandırıyor. Hem otomotiv hem de diğer sektörlerimiz adına çok daha hızlı hareket etmek zorundayız” dedi. Alternatifi olmayan bir Pazar olarak nitelediği AB’deki dönüşüme seyirci kalınamayacağını vurgulayan Gültepe, “Yeşil dönüşümümüz kritik önem taşıyor. Bu anlamda yerli otomobilimiz olan TOGG, aynı zamanda Türk otomotiv sektörünün yeşil üretim gücünü de gösteriyor” diye konuştu. Yeşil dönüşümün finansmanına da değinen Gültepe, “Türk Ticaret Bankası ile özellikle ihracatçı firmalarımızın getireceği projelerle ihracata finansman desteği sağlayacağımızı düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
OSEP hedefleri
1-Farkındalık,
2-Mevcut Durum Tespiti,
3-Yeşil Dönüşüm için Finansa Erişim ve İş birlikleri,
4- Çevresel Etkilerin Azaltılması ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş,
5-Çevreci Araçlar için Yeni Teknolojilere Geçiş,
6-Sosyal Sürdürülebilirlik.