Aysel YÜCEL
Avrupa’ya otomobil ihracatında Türkiye’nin tahtını elinden alan Çinli otomotiv üreticileri, iç pazarda da atağa geçti. MG, Chery ve Skywell’den sonra Çinli Leapmotor da elektrikli T03 modeliyle geçen hafta pazara giriş yaptı. Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanan sıradaki Çinli ise Maxus olacak.
Türkiye’ye ilk atağa geçen Çinli markalardan biri MG olmuştu. Çinli otomotiv devi SAIC’in bünyesindeki İngiliz kökenli MG, 2021 yılında Doğan Otomotiv distribütörlüğünde Türkiye’ye giriş yapmıştı. Elektrikli araç pazarına erken girmenin avantajını yaşayan marka kısa sürede pazardan önemli bir pay almıştı. Skywell de Ulu Motor distribütörlüğünde Türkiye’de modellerini satışa çıkardı. Çinli markalar Türkiye’de asıl atağını ise bu yıl başlattı. Skywell ve MG pazara sunduğu model sayısını artırırken, dünyanın en büyük otomotiv markalarından Chery de distribütörlük anlaşmasını bitirerek pazara direkt girdi. Son olarak Leapmotor elektrikli araç pazarından yüzde 5 pay alma hedefiyle Türkiye yollarına çıktı.
Ticari ve premium Çinliler yolda
Çinliler sadece otomobilde değil hafif ticari araç segmentinde de Türkiye otomotiv pazarından pay kapacak. Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden SAIC çatısı altında yer alan Maxus elektrikli ticari araçlarıyla pazara giriş tarihini duyurdu. Doğan Trend Otomotiv distribütörlüğünde Türkiye pazarına gelecek ay giriş yapmaya hazırlanan Maxus, 2 Haziran’da lansman yapacak. Çinli Skywell ve Çinli Leap Motor’un distribütörü olan Ulu Motor’un CEO’su Mahmut Ulubaş, farklı segmetlerde Çinli markaları da pazara getirmek için görüşme yaptıklarını söyledi. Ulubaş, bu yıl Skywell ve Leap Motor markaları ile elektrikli araç pazarından yüzde 15 pay almayı hedeflediklerini açıkladı.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Çinli markalar yılın ilk dört ayında Türkiye’de yaklaşık 4,7 bin araç sattı. Bu araçların yarıya yakınını elektrikli araçlar oluşturdu. Çinli modellerin de katkısıyla elektrikli araçların toplam satışlardaki payı ilk 4 ayda yüzde 3’e yükseldi. Diğer yandan, ithal model sayısının artması ve elektrikli araçlara olan ilgi, yerli otomobillerin toplam pazardaki payının düşmesine neden oldu. 2022 sonunda yaklaşık yüzde 44 olan yerli araçların payı, nisan ayında yüzde 37’ye kadar geriledi.
Leapmotor ek vergiye rağmen ‘en ucuz elektrikli’ oldu
Çin’in önde gelen elektrikli otomobil üreticilerinden Leapmotor, şehir içinde 417 kilometre menzilli T03 modelini, Ulu Motor distribütörlüğünde Türkiye pazarına teslim etmeye başladı. Hızlı şarj olma özelliğiyle yaklaşık 36 dakikada yüzde 30’dan yüzde 80 doluluk oranına ulaşan model, 799 bin liralık lansman fiyatıyla piyasada satılan en ucuz elektrikli araçlardan biri oldu. Ulu Motor CEO’su Mahmut Ulubaş, mart ayında Çin’den gelen elektrikli araçlara getirilen yüzde 40 ilave gümrük vergisinin aracın fi yatını yaklaşık 200 bin TL yukarı çektiğini dile getirdi. Ancak buna rağmen T03, 799 bin liralık lansman fiyatıyla Türkiye’nin en ucuz elektrikli araç unvanını kaptırmadı. 2015 yılında Çin’de kurulan Leap Motor, son iki yılda yaklaşık 165 bin adetlik satış gerçekleştirmiş. 80 kW maksimum güç ve 158 Nm maksimum tork sunan T03, şehir içi kullanımda 417 km’ye kadar menzil yapabiliyor. T03, 0’dan 100 km/s hıza ulaşması 12,1 saniyede ulaşıyor. 6 yıl ve 100 bin KM batarya garantisine sahip T03, ev tipi prizlerde 100 kilometrelik mesafe için gereken şarj kapasitesinin maliyeti yaklaşık olarak 18 liraya denk geliyor.