İstanbul’un asırlar boyunca olduğu gibi bugün de ticaretin kalbi olarak varlığını sürdürdüğünü söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve İstanbul Fuar Merkezi’ni (İFM) işleten İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin (İDTM) Başkan Vekili Şekib Avdagiç, fuar organizasyonlarının ihracata doping etkisi yaptığının altını çizdi. İFM’nin güçlü altyapısına dikkat çeken Şekib Avdagiç, İstanbul’da dünyanın en çağdaş fuarcılık hizmetini sunduklarını belirtti ve İDTM tarafından işletilen İFM'de gerçekleştirilen fuarların binlerce firmayı yeni pazarlara taşıdığını aktardı. Ticaretin gerçek barometresinin uluslararası ticaret ve bunun sahadaki yansıması olarak nitelendirilen fuarlar olduğunu söyleyen Şekib Avdagiç, “İstanbul’u fuarcılıkta Avrupa’da akla gelen ilk merkezlerden biri haline getirdik. Şimdi bunu daha ileri bir seviyeye taşıyoruz. Bunun için de altyapımızı yenilikçi çözümlerle geliştirmeyi sürdürüyoruz” dedi. 500 bin metrekare alan üzerine kurulu İFM’nin yaklaşık 95 bin metrekarelik bölümünde 11 ayrı fuar salonu yer alıyor.
44 sektörü temsil eden 70 fuar düzenlendi
İstanbul Fuar Merkezi’nde 2024 yılında 44 farklı sektörü temsilen 70 fuar organize edildi.
Bin metrekarelik yeni ofis ve toplantı alanı oluşturuldu
Ortalama 2.5 milyon iş insanının ziyaret ettiği 70 fuarın metrekare karşılığı ise 2 milyon 438 bin 250 oldu. İstanbul Fuar Merkezi’nin yola çıkma amaçlarından bir tanesinin de İstanbul’u dünya fuarcılığının başkenti yapmak olduğunu dile getiren Şekib Avdagiç, “Sektörlerin en büyük fuarlarının gerçekleştirildiği, aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlayan İFM, tam anlamıyla bir fuar merkezi. İFM’nin konumunun kolay ulaşılabilir olması da cazip bir fuar merkezi haline gelmesini sağlıyor. Fuar merkezinin havaalanı ve çevre yollarına yakın olması, içerisinde metro durağının bulunması, geniş otopark alanı, çevre düzenlemesi ve güçlü altyapısı onu öne çıkarıyor” değerlendirmesinde bulundu.
İFM ofis ve toplantı salonlarının 3 numaralı fuar salonu üzerinde bulunan 1.000 metrekarelik alana inşa edilerek 2024 yılında hizmete açıldığını hatırlatan Şekib Avdagiç, İFM ofis ve toplantı salonlarının günlük, aylık, özel masa üyelikleri ile yeni nesil çalışma deneyimi sunduğunu söyledi. Avdagiç, “Bu ofis alanı, ağırlıklı olarak fuarcılık sektörüne hizmet veren ve fuar alanına, fuarlara yakın olmak isteyen firmalara ihtiyaç duydukları olanakları sağlıyor. Toplantı salonları, fuarlar esnasında fuar alanını toplantı alanına çevirmek istemeyen firma ve kurumlara, daha konforlu bir çalışma ortamı sunuyor” dedi. Avdagiç, 1.000 m2'si tamamlanan ofis ve toplantı salonlarına ek olarak 2025 yılında 2 bin m2'lik alanın daha toplantı salonu olarak inşa edilmesinin planladığını söyledi.
Türk fuarcılık sektöründe bir ilk: İFM Atlas
İstanbul Fuar Merkezi’nin yeni gözbebeğinin İFM Atlas olduğunu dile getiren Şekib Avdagiç, konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Yeni geliştirilen İFM Atlas, organizatörlerin ve taşeronların etkinlik süreçlerini tek bir platform üzerinden yönetmelerine olanak tanıyacak. Fuar planı iletme, elektrik talebi, su talebi, reklam verilecek alanların seçimi, teknik host-supervisor talepleri, ambulans iş sağlığı talepleri gibi çalışmalar İFM Atlas üzerinden yapılacak. Portal, kullanıcıların tüm operasyonel takibini kolayca yaparak verimliliği artırmayı hedefliyor.”