EKONOMİ/ISPARTA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret etti.
Prof. Dr. Yengün, Davraz Dağı, Senirkent ilçesi ve Gölcük Tabiat Parkı’na erozyonla mücadele projeleri uygulanacağını söyledi. Ziyarette, bölgedeki erozyon riskleri, doğa koruma önlemleri ve sürdürülebilirlik çalışmaları değerlendirildi.
Isparta’nın erozyonla mücadele konusundaki projelerini anlatan Prof. Dr. Kasım Yenigün, kış turizminde Akdeniz bölgesinin önemli kayak merkezi olan Davraz Kayak Merkezi ve Gölcük Tabiat Parkı’na yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kasım Yenigün, şunları kaydetti:
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altında çölleşme ve erozyonla mücadele genel müdürlüğü olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Özellikle yutak alan oluşturma, toprağı koruma, toprağın sürdürülebilir yönetimi, karbon yönetimi ve benzer konularda yaptığımız çalışmaları hem yaygınlaştırmak, şehir alanlarında kentsel yutak alanları oluşturmak, peyzaj alanlarını nitelikli hale getirmek, diğer yandan da kırsal alanlarda yutak alan miktarını artırma konusunda çalışmalarımızı Anadolu’nun dört bir yanında çoğaltma çalışmaları içerisindeyiz.’’
Yutak alan çalışmaları içerisinde yer alan şehir içi yutak alanlarını belediyeler ve üniversitelerin yerleşkelerinde yaptıkları çalışmalarla artırmaya çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Yenigün, şöyle devam etti:
‘’Bu yutak alanlarının dışında çığ, yukarı havza sel ve heyelan kontrolüyle ilgili çalışmalara da odaklandık. 2024 sonunda projesine odaklandığımız ve 2025 yılı içerisinde başlatma aşamasında olduğumuz Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Palandöken’deki çığ projesinden sonra Isparta’da önemli bir turizm alanı olan Davraz Dağı’nda da 2026 yılı içerisinde çığ kontrol projesi uygulayacağız.’’
Batı Toroslar erozyonla mücadele
Geçmiş yıllarda moloz akması nedeniyle afetle sonuçlanan Senirkent ilçesinin de yer aldığı Batı Toroslar bölgesinde yeni bir proje başlattıklarını anlatan Prof. Dr. Yenigün, ‘’Senirkent bölgesini de içerisine alan Batı Toroslar bölgesi adı altında bir projeyle heyelan ve moloz akması çalışmalarına odaklanacağız. Göller Bölgesi içerindeyiz. İklim değişikliği etkileri dolayısıyla suyun azalmasını ve bunların bir takım dolaylı etkilerini yaşadığımız Isparta’dayız. Buradaki olumsuz etkileri azaltma noktasında bizim görev sahamız içerisindeki erozyon etkilerini izleme ve bununla ilgili birtakım önlemler alma noktasında geniş çaplı bir projenin ön fizibilite çalışmalarına odaklanmış durumdayız. Bu çalışmalara tüm kamu kurumlarımız ve bölgenin kalkınma ajansını da dahil edeceğiz.” dedi.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de, Isparta’da doğayı koruma ve çevre projelerine büyük önem verdiklerini belirterek, Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile iş birliğini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.