FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 40. Meslek Komitesi tarafından “Acentelerin Dijitalleşmesi, İş Yapış Modelleri ve Yapay Zekâ ile Buluşması” paneli düzenlendi.
ATSO Üyesi Süleyman Özer Moderatörlüğünde düzenlenen panele AXA Sigorta Ceo’su Yavuz Ölken ve Neova Katılım Sigortacılık Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu konuşmacı olarak katıldı.
ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sigortacılık sektörünün hızla değişen koşullarına uyum sağlaması açısından bu etkinliğin önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.
Sigorta sektörünün yalnızca ekonomik istikrarın temel taşlarından biri olmakla kalmadığını vurgulayan Pakalın, ‘’Sektör aynı zamanda toplumsal refahın ve güven ortamının inşasında da kritik bir rol üstleniyor. Ancak sektörümüzün daha sağlam bir zemine oturması adına çözmemiz gereken çeşitli yapısal ve sektörel sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu da göz ardı edemeyiz.’’ dedi.
Gelişen ekonomi, artan üretim hacmi ve yoğunlaşan rekabet ortamının, risk yönetimini daha karmaşık hale getirdiğini, bunun da sigortacılığın önemini her geçen gün artırdığını vurgulayan Pakalın, şunları kaydetti:
‘’Çünkü ne kadar çok üretim, ne kadar çok değer varsa, o kadar da korunması gereken risk alanı doğmaktadır. Sigorta sektörü, küresel ekonomik dalgalanmalardan ve ülkemizde yaşanan ekonomik-sosyal gelişmelerden doğrudan etkilenebilen, oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Uluslararası dinamiklerle bağlantılı olmasının yanında, yerel kırılganlıklara da açık olması, sektörün sürdürülebilirliğini her zaman dikkatli bir stratejiyle yönetmeyi gerektirmektedir. Bugün sektör, yaklaşık 1,5 trilyon TL’lik bir aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. Ancak rakamların büyüklüğüne rağmen, hâlâ gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğumuzu da belirtmek durumundayız. Günümüzde sigorta şirketleri hem finansal baskılarla hem de operasyonel zorluklarla mücadele ediyor. Rekabetin kâr marjlarını daraltması, özellikle motorlu taşıtlar ve sağlık sigortalarında karşılaşılan sahte taleplerin artan maliyetler yaratması sektör üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Ayrıca büyük doğal afetlerin ardından bazı şirketlerin yeterli reasürans kapasitesine sahip olmaması, hem zararın büyüklüğünü artırmakta hem de güven duygusunu zedelemektedir.’’
Teknolojik dönüşüme bakıldığında ise gelişmiş veri analizi araçlarına sahip olmayan şirketlerin, müşterilerini yeterince tanıyamadığını, geleneksel yapıdaki firmaların dijital geçişte hem insan kaynağı hem altyapı açısından zorluklar yaşadığına dikkat çeken Hakan Pakalın, şöyle konuştu:
‘’Müşteri tarafında da hâlâ basitleştirilmemiş poliçe metinleri, karmaşık süreçler ve anlaşılması zor belgeler, tüketicinin sigorta ürünlerine güvenini azaltmakta; bu da sektör algısını olumsuz yönde etkilemektedir. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra mevzuat değişikliklerinin sıklığı, özellikle KOBİ düzeyindeki şirketler için önemli bir uyum yükü yaratmakta ve ciddi maliyet baskılarına neden olmaktadır.’’
Acenteler yapay zekaya karşı değil
ATSO 40. Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Azmi Karakoyunlu da, Türkiye genelinde 20 bin, Antalya’da ise bin 300 civarında sigorta acentesi olduğunu bildirdi.
Sigorta acentelerinin satış kanalları arasında haksız rekabet ve adaletsiz uygulamalara sektörde en çok üretim yapan, en çok bireysel müşteriye ulaşan, en çok bilgi ve birikime sahip olanların sigorta acenteleri olduğunu vurgulayan Karakoyunlu, şöyle devam etti:
‘’Sigortalıları mağdur etmeyecek teminat ve primlerle poliçe satışına aracılık eden, penatrasyonun artması için çalışan, gece gündüz diğer satış kanallarının satmış olduğu poliçelere de ücretsiz danışmanlık edip sigortalılara yardımcı olan hatta hasara uğrayan sigortalılarımızı doğru servislere yönlendirerek sigorta şirketlerimizin hasarı yönetmelerine yardımcı olan en iyi satış kanalıyız.’’
Sigorta şirketleri aracılar arasında uyguladığı farklı fiyatların güvensizlik yarattığına dikkat çeken Karakoyunlu, ‘’Bu farklı fiyatlar, ekli poliçe ve kota uygulaması nedeniyle sigortalı gözünde güvenimizi kaybediyoruz. Aracılar arasındaki aşırı fiyat farklılıkları sigortalılarımızı fiyat araştırmasına itiyor. Bu da bize acentelere olan güvenin azalmasına yol açıyor’’ dedi.
Sorunların çözümü için çalıştıklarını anlatan Karakoyunlu, şöyle devam etti:
‘’Teminat bulamayan sektörlerimizin teminat bulmaları için de öncülük ediyoruz. Bu konuda SEDDK ve TSB’ye büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü teminat bulamayan yatırımcı geleceğe güvenle bakamıyor ve yatırım yapmaktan kaçınıyor. Bu da ülke ekonomisinin zararına bir durum. Bizler dijitalleşme ve yapay zekaya karşı değiliz. Acente meslektaşlarımızın kendilerini buna hazırlamalarını istiyoruz. Karşı olduğumuz, bazı sigorta şirketlerinin ve aracıların bu alanı haksız rekabet ortamında kullanarak bizim sigortalılarımıza ulaşmaları ve portföyümüzü elimizden almaya çalışmalarıdır. Sigorta şirketlerinin dijitalden poliçe satmalarına karşı değiliz. Ancak farklı fiyatlarla satmalarına karşıyız. Sigorta şirketlerinin acenteleri dijitalleşmeye yönlendirecek yatırımlar yapmasını ve acenteye destek olmasını istiyoruz.’’
AXA Sigorta Ceo’su Yavuz Ölken ve Neova Katılım Sigortacılık Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu da acentelere, verilerin yapay zeka ile değerlendirilmesi ve danışmanlık ile dijitalleşme konularında destek verdiklerini bildirdi.