HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ihracattan alınan KDV iadesinden kaynaklı ciddi bir kaybının olduğunu belirterek, bu kaybı tolere etmek adına çalışmalara başladıklarını söyledi.
Altuğ, meclis toplantısında yaptığı konuşmada Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Oda’ya bir arazi tahsis edip kiralayacağı ve bu araziye antrepo yapacaklarını ifade etti.
Şehrin hem merkezinde ve hem de limanda antreponun olmadığına dikkat çeken Altuğ, şu bilgileri verdi: “Çalışmalarımız Sakarya Büyükşehir Belediyemizin devletten aldığı payı artırmak üzerinedir. Rakip iller çok daha fazla kaynak alıyor ve halka hizmet ediyor. Şehrimizin, dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin ihracattan alınan KDV iadesinden kaynaklı ciddi bir kaybı var. Bu kaybı tolere etmek adına çalışmalara başladık. Vergi dairesi burada olmasa bile stopaj vergilerinin buraya yatırılması konusunda girişimlerde bulunduk. Bunun yanında şehirde yıllık 4.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleşiyor. Bu ithalatın sadece 750 milyon dolarlık kısmı Sakarya gümrüklerinden yapılıyor. Geri kalan rakam başka gümrüklere ve vergi dairelerine ödeniyor. Bu ithalat vergisini değerlendirmenin bir yolu da antrepo yapmaktır. Antrepo ciddi bir maliyet gerektiren bir iş. TOBB’dan da destek isteyeceğiz. Minimum 6 bin metrekare kapalı alan lazım. Dışarı kaçan ithalat vergisinin Sakarya’da kalmasını sağlayacağız. Şehrimizin vergi payını arttırmak üzerine Büyükşehir Belediyemizle iş birliğinde girişimde bulunduğumuz bir proje. Aldığımız önlemler içinde limanın genişletilmesi, lojistik OSB’nin hızlanması, yeni yatırımların mutlaka vergi dairesinin burada olması gerekiyor. Bu arada büyük mükelleflerin başka vergi dairelerine gitmeden şehrimiz vergi dairesini kayıt olmaları için ziyaret edeceğiz.”