İMAM GÜNEŞ / ORDU
Hırdavat sektörünü Türkiye’de tanıtmak maksadıyla 5 yıl önce kurulan Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD), Anadolu sanayisi ile uyum için “Anadolu Buluşmaları”na ağırlık verdi. Bursa’dan sonra Balıkesir, Konya, Gaziantep, Kastamonu’da etkinlikler düzenleyen derneğin yeni durağı Ordu oldu. Fatsa Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde PVC Atölyesi sınıfına makine ve ekipman bağışlayan HISİAD, sektörün ihtiyacı olan istihdamın gelişmesi için de işbirliği protokolü yaptı.
Her ilde bir iz bırakmak istediklerini kaydeden HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “İlk sosyal sorumluluk projemizi Ordu’da başlattık. En önemli konumuz eğitim olduğu için önceliği eğitime verdik. Bu projeleri bundan sonra gideceğimiz her ilde yapacağız” dedi. Türkiye’deki meslek liselerinin hamilerinin olması gerektiğinin altını çizen Tecdelioğlu, “İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hamilik projesi çok doğru bir proje. Her şeyi devletten beklememek lazım. Hamilik projeleri ile hem öğrencilerin kariyer planlanması hem onların sanayiyle buluşması hem de okulların tercih edilebilir bir okul olması için muhakkak sanayicilerimizin, ticaret insanlarımızın okullara dokunması lazım” diye konuştu.
1 milyar TL’lik yatırım boşa düştü!
Sektörün TÜİK verilerine göre 14 binden fazla firma ve 850 binin üzerinde çalışanı olduğu ifade eden Çetin Tecdelioğlu, şöyle devam etti: “Gittiğimiz illerde sektör gelişimi için istişare
lerde bulunuyoruz. Birçok önemli konunun hala bilinmediğini, daha fazla çalışmamız gerektiğini gördük. Anadolulu sanayicilerimizin Ur-Ge projelerinden, teşviklerden, heyetlerden yeterince haberdar olmadıklarının farkına vardık. Ticaret ve sanayi odalarına bildirimlerle ilgili ciddi bir eksik olduğunu gördük. Gerek TOBB, gerek TİM nezdinde daha fazla çalışma yapmamız gerekiyor. Yukarıdan en aşağıya kadar her şeyi en iyi şekilde anlatmamız lazım. Bu noktada bir aksiyon alacağız.”
Ordulu sanayici HISİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarkan Doğan’ın koordinasyonuyla düzenlenen fabrika ziyaretlerinde önemli sonuçlar gördüklerini dile getiren Tecdelioğlu, “Ordu’da bir fabrikaya gittik, elemansızlıktan kapalıydı. Üç fabrikayı birleştirmişler, bir fabrika çalışıyor. 1 milyar TL yatırım yapılmış ama fabrika bomboş. Firma sahibi işçim yok ve sipariş yetiştiremiyorum diyor. En büyük sorunu çalışacak işçisinin olmaması. Maalesef Anadolu’da böyle çok örnek var ” ifadelerini kullandı.
Borçlanması artan sanayici, taahhüt için ihracat yapıyor
İhracatta işlerin yolunda gitmediğini vurgulayan Çetin Tecdelioğlu, şunları söyledi: “Pazar olarak Rusya’yı ve Türk cumhuriyetleri kaybettik. Rusya’da ödeme sorunu ve ambargo listesindeki ürünler, Türk cumhuriyetlerde ise Çin’in fiyat avantajı etkili oldu. Enflasyona paralel olmayan mevcut kurla da fiyat tutturamıyoruz. Yılbaşından bu zamana kurdaki artış yüzde 25 ama enflasyona bakın. Yüzde 47. Ben yılbaşında da aynı dövizde malı satıyordum, bugün de aynı dövizde satıyorum. Kâr kalmadı, artık zarar ediyoruz. Sektörde kârlılığımız yüzde 6-8 arasında. Bakır sektöründe yüzde 4, alüminyumda yüzde 9, paslanmazda yüzde 12 seviyelerinde. İhracatçı kredilerini, aldığı hammaddeyi döviz bazında ödeyebilmek için ihracat yapıyor. Bizim sektörümüz büyümüyor. Bankalara verdiğimiz ihracat taahhüdünü yerine getirebilmek için siparişleri almak zorunda kalıyoruz. Yatırımcı sanayicimiz kuracağı fabrikayı kuramıyor, borçlanması artıyor.”
Okulun kimya bölümü, ticaretini artırıyor
Fatsa Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kimya bölümü, kurduğu şirketle ticaretini artırıyor. Kuzey Kimya ismiyle 25 çeşit kolonya ve temizlik malzemesi üreten okul, hem öğretmen hem de öğrencilerine gelir sağlıyor. Okul öğretmenlerinden Fatih Yılmaz ve Elvan Yılmaz, “Kuzey Kimya 3 yıl önce kuruldu, 2 yıldır satış gerçekleştiriyoruz. Satışlarımızı ağırlıklı olarak Fatsa ve Perşembe’de yapıyoruz. Öncelikli hedefimiz Ordu geneli, sonra Karadeniz geneline yayılmak. Özel sektör destek verir, talepte bulunursa daha fazla büyürüz. En çok sıvı sabun, çamaşır suyu, yüzey temizleyici satıyoruz. Geçen yıl 700 bin TL ciro yaptık. Öğrencilere satışlardan yüzde 50’ye varan ücretler ödeniyor” dedi.