Mehmet Nabi BATUK
Sürdürülebilir ham madde tedariki için Harran Ovası’nda üniversite sanayi işbirliğiyle rejeneratif pamuk üretimine başlayan Maritaş Denim, yeni nesil tarlalarını görücüye çıkardı. Bitki gelişimi düşük gübreye rağmen mevsim normallerinde gerçekleştiği dikkat çekti.
Dünya üzerinde 6 kıtadan 41 farklı ülkede 330’u aşkın markaya iplikten dokumaya kadar denim kumaş hizmet veren Maritaş Denim, bu yıl Harran Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi iş birliğiyle start verdiği “Harvesting in Harran: Maritaş Denim’s Regenerative Cotton Journey” projesinin lansmanını gerçekleştirdi. Rejeneratif tarımda üniversite- sanayi iş birliğinin ilk örneği olan ve TÜBİTAK desteği bulunan proje kapsamında Harran Ovası’nda yer alan Gılgamış Çiftliği’nde gerçekleştirilen pamuk ekiminde düşük gübreye rağmen bitki gelişiminin mevsim normallerine göre devam ettiği gözlendi. Son koleksiyonlarında inovasyon, döngüsellik ve sürdürülebilirliğe odaklanan firma, rejeneratif pamuk üretimiyle de Urfa pamuk üretiminde yeni döngüsel ekonomik sistemler oluşturmayı amaçlıyor.
“Global etki yaratacak bir hareket başlattık”
Maritaş Denim Genel Müdürü Fatih Kesim yaptığı açılış konuşmasında bölgedeki pamuk üretiminde yeni bir momentum yaratmayı amaçladıklarını söyledi. Rejeneratif tarım yönetiminin doğa ve insanlık adına çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Fatih Kesim, “İnanıyoruz ki başlattığımız rejeneratif pamuk üretimi toprağın ve doğanın özüne dönmesine önemli katkı sağlayacak. Projemiz kirletmeden üretebilen, doğayla uyumlu yaşayabilen nesillere dönüşte de bir rehber olacak. Sadece lokal değil global etki yaratacak bir hareketi başlattık. Denim endüstrisinde yer alan bizlerin sürdürülebilirlik perspektifinde pamuğa yaklaşımını güçlendirdik. Prosesi, kaynakları, üretimde yer alan kişileri ve alışkanlıkları yeniden gözden geçirip onarmak için fırsat sağlıyoruz” dedi.