Ali ŞAHİN
Endüstriyel toz toplama makineleri ile kendisini ispatlayan ve 2019 itibariyle CNC Lazer, abkant büküm, elektrostatik toz boya yatırımları yapmaya başlayan Koparan Group, sac işleme merkezi haline gelerek büyümeye devam ederken, Genel Müdür Hatice Koparan “Koparan Lazer ile birlikte imalat sektöründe geniş bir yelpazede hizmet vermeye başladık” dedi.
Koparan Group adı altında yeni bir yapılanmaya giden Koparan Makina Sanayi, Koparan Lazer ile farklı bir kulvarda faaliyetlerine başladı. 1989 yılında planya, kalınlık makinası, bıçkı (hızar), bant zımpara gibi mobilya ve ağaç işleme makinaları üretimiyle makina imalat sektörüne adım atan Koparan Makina, 2006 yılında endüstriyel toz toplama makinaları üretimine başlamış ve bu alanda kendisini ispatlamıştır. Firma 2019 yılında kurulan Koparan Lazer ile büyümesini sürdürürken yeni nesil teknoloji makinaları ile yurt içi ve dünya çapında otomotiv, inşaat, mimari yapı ve makina endüstrisindeki müşterilerine hizmet vermeye başladı. Son 2 yılda tesislerini yenilediklerini ve Samanlı’daki yeni yerlerine taşındıklarını belirten Koparan Group Genel Müdürü Hatice Koparan, “Yeni tesis için yaptığımız teknoloji ve makina yatırımı 1,5 milyon Euro’yu aştı. Ancak yatırımı sonlandırmadık. Şu anda bir makinamızın kurulumu yapılıyor. Yıl sonuna doğru ilave bir makinamız daha gelecek. Yeni makinalar ile birlikte oluşacak enerji maliyetini azaltmak için de yakın zamanda çatı GES projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.
“Birçok sektöre hizmet veriyoruz.”
Koparan Lazer ile birlikte sac işleme merkezi haline dönüşerek çok farklı bir sektöre adım attıklarını belirten Hatice Koparan, “Koparan Makina endüstriyel toz toplama makineleri, yağ buharı filtresi ve mobil filtre üretiminde yer alıyordu. Koparan Lazer ile birlikte çok farklı sektörlere hizmet vermeye başladık. Otomotivden inşaata kadar çok geniş bir sektör ağına hizmet veriyoruz. Örnek vermek gerekirse otomotiv sektörüne koltuk metal aksamları, kapı kiliti, alt şasi parçaları , inşaat sektörüne bağlantı elemanları , makina sektörüne kaynaklı ana gövde , mimarlık alanında yapıların iç tasarımı , ferforje kapı, korkuluk , pano gibi parçalar üretiyoruz. Aslında yaptığımız çok fazla iş var. Siparişe dayalı olarak çalışıyoruz. Tekil parça üretimi de yapıyoruz. Kaynaklı, boyanmış, montajı yapılmış final ürün de teslim edebiliyoruz. Elektrostatik toz boyama da yapabiliyoruz. Hareket alanımızı oldukça genişlettik. Bu da bize büyüme için ayrı bir kapı araladı. Tasarım kısmında da yer alıp müşteriye özel ürün geliştirmeleri de yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kadın istihdamı önemli”
Nitelikli işgücünün her sektörde büyük bir problem olduğunu hatırlatan Koparan, “Ben kadın istihdamını çok fazla önemsiyorum. Bu yüzden üretimde de nitelikli kadın çalışan bulunması için girişimlere başladık. BUİKAD, BORÇELİK ve NOSAB tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak adına hayata geçirilen “Bu İş Eşitlik İşi” projesi kapsamında yetiştirilen kaynak alanında çalışacak kadın operatörler için biz de istihdam sözü verdik. Bunun yanı sıra artan maliyetler önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Enerji ve işçilik maliyetleri ciddi bir seviyeye ulaştı. Ayrıca sektörde bazı konularda haksız rekabetler yaşanıyor. Bazı firmalar sistemin işlemesi için zararına iş kabul eder durumda. Piyasadaki belirsizliğin kaybolması ve maliyet artışlarının kontrol altında tutulması sektöre can suyu olacaktır” diye konuştu.