“Orta Anadolu Üretim Havzası oluşturursak kayıpları kapatırız”
MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ - TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE KAYSERİ SANAYİ ODASI (KAYSO) BAŞKANI
Ülke olarak cumhuriyet tarihimizin en ağır can kayıplarının ve yıkımların yaşandığı çok büyük bir deprem felaketi atlattık. Bu felaketle birlikte gördük ki Marmara Bölgesi›ne alternatif, İç Anadolu- Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzasının planlanması, ülkemizin geleceği açısından ciddi öneme sahip. Ankara’dan başlayarak Kırıkkale, Konya, Kayseri, Niğde, Aksaray, Mersin, Adana ve Hatay’ı da içine alacak şekilde Orta Anadolu Üretim Havzası oluşturabilirsek, yaşanabilecek sosyal ve ekonomik kayıpların önüne geçmiş oluruz. Aynı zamanda kurulacak yeni bir üretim havza ile bölgesel kalkınma farklılıkları azaltılacak ve bölgeler arası nüfus daha dengeli bir dağılım gösterecektir. Oluşturulacak bu yeni üretim havzası için Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Kayseri olarak elimizden gelen tüm gayreti göstermeye hazırız.
Öte yandan şehrimize yeni organize sanayi bölgeleri de kazandırmaya yönelik girişimlerimiz sonuç verdi. Üç organize sanayi ve bir üretim ağırlıklı serbest bölgesi olan Kayseri’ye dördüncü organize sanayi bölgesini kazandırdık. Orta ve yüksek teknoloji odaklı üretimlerin olacağı ve ismi Kayseri Erciyes OSB olacak olan bölge şehrimizin doğusunda, Sivas yolu 25. kilometrede kurulacak. En az 10 bin istihdam hedefimiz var. Burası şehrimizde planlanan ilk yeşil OSB olacak. Çevre dostu olması, enerji verimliliği ve yalın üretim gibi birçok konuda öne çıkacak. Yerleşim yerlerine ve demir yoluna yakınlığı da bizim için ciddi bir avantaj.
Yaşanan tüm zorluklara rağmen, Kayserili sanayiciler olarak üretime, istihdama ve ihracata katkı sunmaya Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da devam edeceğiz. Bunun sürdürülebilir olması ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması adına üyelerimizden gelen talepleri her zaman dikkate alıp, çözüm üretme adına gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Gerek üyelerimizle, gerekse şehrimizin diğer tüm paydaşlarıyla, birlik ve beraberlik ruhu içerisinde Kayserimizi çok daha yukarılara taşıma gayreti içerisindeyiz.
“Yeni yüzyılda rotamız e-ticaret ve yeşil dönüşüm”
ÖMER GÜLSOY - KAYSERİ TİCARET ODASI (KTO) BAŞKANI
Kayseri’nin en büyük meslek örgütü olan odamız, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında 127. yaşına idrak ediyor. Küresel ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklar ve inanılmaz sürece rağmen dijitalleşme hız kesmiyor. Kayseri Ticaret Odası olarak dijitalleşme, yeni nesil girişimcilik, dijital ticaret ve yeşil dönüşüm konularında üyelerimizin ve şehrimizin yararına yeni projeler ve uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Dünyada girişimcilik ve ticaret alanındaki gelişmeleri ve uygulamaları yakından takip ediyor, sürdürdüğümüz projeler ve eğitim faaliyetlerimizle gelişime katkıda bulunuyoruz.
Pandemi süreci ile birlikte tüm sektörleri etkileyen değişimlere tanıklık ettik. Yeni iş modelleri ortaya çıktı. Çalışma ve iletişim kurma şekilleri değişti. KOBİ’lerin e-ticaret yapabilecek konuma gelmesi ülkemizin ekonomisinin gelişmesine, uluslararası arenada daha rekabetçi bir konuma gelmesine, istihdamın artırılması için çok önemlidir.
Bizlerde 25 bin üyemizin ülke içinde ve özellikle yurtdışı pazarlarda rekabet gücünü, firmaların karlılık ve sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla bütünsel bir yaklaşımla, e-ticaret, e-ihracat, uluslararası ticaret alanında projeler yürütüyoruz. Kayseri olarak 2022 yılında 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. Mobilya, çelik kapı, demir ve demir dışı metaller ile beyaz eşya sektörlerinde önde gelen şehrimiz, bir yandan mevcut pazarlarına yenilerini eklemeye çalışırken diğer yandan da üretim kapasitesini artırarak büyümeyi hedefliyor.
Bizler Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Devletimize olan inancımız tam. Dijital dünyanın gereklerine ve yeşil dönüşüme bakarak rotamızı çiziyoruz. İş dünyası olarak yöneticilerden en önemli ve acil beklentimiz ise otoban bağlantılarımızın bir an evvel tamamlanması ve lojistik merkezimizin yapılmasını istiyoruz. Ulaşım olmadan ticaret olmuyor. Ayrıca kentimizin raylı ve havayolu taşımacılığı alanında yatırımlara ihtiyacı var. Ulaşım problemlerimiz çözülür, otoban bağlantılarımız yapılırsa ihracatımızı da ikiye katlarız. Yabancı yatırımcıyı kentimize çok daha rahat getiririz. Bu noktada her türlü işbirliğine hazırız.
“Cumhuriyet meşalesinin yandığı Samsun büyüyecek”
SALİH ZEKİ MURZİOĞLU - SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve kurtuluşunun ilk adımının atıldığı 19 Mayıs şehri Samsun, Cumhuriyet tarihimizde taşıdığı önemin yanı sıra tarih boyu bölgenin ticari ve sinai kalkınması adına büyük önem üstlenmiş bölgenin lokomotif şehri konumunda. Bu şehre yapılan her yatırım bölgenin potansiyelinin harekete geçmesine, bunun da domino etkisiyle ülkemiz kalkınmasına katma değer sağlayacaktır. Samsun’da kamu ve özel sektör, ilimizin kalkınması ve zenginleşmesi için kenetlenmiş durumda. Dünyada ve ülkemizde son derece zorlu süreçlerden, keskin virajlardan geçiyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılına ulaşmasının mutluluğunu, onurunu ve gururunu yaşadığımız şu günlerde iş dünyası olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz.
Yeni OSB ve ikinci serbest bölge ile birlikte Samsun, daha fazla katma değerli ürünler üretecek ve buna bağlı olarak ihracatta daha iyi yerlere gelecek. Samsun, sekiz organize sanayi bölgesi ile bölgenin sanayi kenti konumundadır. Büyük ivme kazanan Yeni Organize Sanayi Bölgesi’nin yakın zamanda faaliyete geçmesiyle birlikte sanayi üretimimiz iki katına çıkacak, ‘Samsun’da üretilmiştir’ ibaresiyle katma değeri yüksek ürünler üretilecektir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, bize şanlı bir tarih ve bağımsız bir ülke bıraktı. Bizlere emanet edilen büyük mirasa sahip çıkarak, ondan ilham almaya ve geleceğe daha iyi şekilde bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı ‘Vatanını En Çok Seven, İşini En İyi Yapandır’ sözü rehberliğinde Samsun’umuzu ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odamızı kurumsal anlamda daha yüksek bir seviyeye taşımaya gayret edeceğiz. Samsun’un şu an, ülkede üretimi olan 4 bin sanayi ürününün 22’sinde en fazla üretim kapasitesine sahip lider il konumunda. Samsun ayrıca, 87 sanayi ürününde, üretim kapasitesi bazında Türkiye’de ilk 3 il arasında yer alıyor.
Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız. Oda olarak ihracatın artırılmasına yönelik 7/24 destek veriyoruz. Türkiye’de yalnızca üç ilde olan, hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım altyapısına sahip Samsun, Türkiye’nin kuzeye açılan kapısı konumunda yer alıyor.
“Üretimden asla vazgeçmeyeceğiz”
MUSTAFA BÜYÜKEĞEN - KONYA SANAYİ ODASI (KSO) BAŞKANI
Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük bir coşku ile kutluyoruz. Konya iş dünyası olarak, en büyük kazancımız olan Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da ülkemizi yeni hedeflerine ulaştırmak ve müreffeh ülkeler seviyesine ulaştırmak için var gücümüzle çalışacağız.
100 yıl önce çok ağır bedeller ödeyerek, genci, yaşlısı, kadını ve erkeği ile milletçe Cumhuriyetimizin temellerini attık. O tarihten bu yana bu topraklarda çok büyük badireler atlattık. Tüm olumsuzluklara rağmen en büyük hedefimiz ve görevimiz üretimle, ihracatla ve istihdamla kalkınan bir Türkiye inşa etmek oldu. Bu kapsamda Konya olarak, tıpkı milli mücadele döneminde olduğu gibi, ülkemizin daha aydınlık yarınlara ulaşması için durmaksızın çalışıyor, üretiyoruz.
12 organize sanayi bölgemiz, 100’e yakın küçük sanayi sitemiz ve muhtelif yerlerde konuşlanmış sanayi tesislerimizde üretiyor, 192 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık 3,2 milyar dolar ihracat ile ülkemizin üretim, ihracat ve istihdamına katkı veren illerin başında geliyoruz. Konyalı sanayiciler olarak, ülkemizi hedeflerine ulaştırmak ve müreffeh ülkeler seviyesine çıkarmak için şartlar ne olursa olsun üretimden asla vazgeçmeden yolumuza devam ediyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve sanayicilerimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanımız için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.
“Kaynak tüketiminde akılcı yolları bulmamız gerekiyor”
MEHMET YILMAZ - MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI
Küresel ekonomik ve sosyal gelişmeler ile ülkemizdeki yaşananlar bir tarım, sanayi ve ihracat şehri olan Manisa’yı elbette yakından ilgilendirmekte. Bir sanayi ve ihracat şehri olan Manisa, tüm ekonomik zorluklara rağmen önümüzdeki dönemde de üretmeye devam edecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri dikkate alındığında, Manisa son iki yılda 5 milyar doların üzerinde ihracatı ile İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Ankara’dan sonra, Türkiye’de yedinci sıradadır.
2023 yılının ilk sekiz ayında yani Ocak-Ağustos arası ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 9 artış sağlamış, yaklaşık 3 milyar 200 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu ihracatın nerdeyse yarısı (yüzde 43) elektrik ve elektronik sektörü tarafından gerçekleştirilmiş. Sırasıyla yüzde 16’sını iklimlendirme, yüzde 13’ünü otomotiv endüstrisi gerçekleştirmiş. Kuru meyve ve mamulleri, hububat-bakliyat, meyve ve sebze ile makina aksamlarının her biri yaklaşık yüzde 4 civarında katkı sağlamış. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Manisa bir sanayi şehridir ve aynı zamanda bir tarım şehridir.
İhracatımızda, Avrupa ülkeleri önemli bir yere sahip. İhracatımızın yüzde 60’tan fazlası bu bölgeye gidiyor. Politik tartışmalar bir yana Avrupa piyasasının korunmasına hatta arttırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunu ikinci yüzyılda artırarak pazar çeşitliliğine gitmemiz gerekir. Tabi AB pazarı denince mutlaka yeşil dönüşümü yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönem en çok gündemde olacak olan konuların başında yeşil dönüşüm geliyor. Konu bir noktadan sonra iklim krizi ile ilgili.
“En büyük şansımız 5’inci teşvik bölgesinde olmamız”
DEVRİM MURAT AKSOY - OSMANİYE TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI
İlimizin coğrafi konumu gerekse de iklim yapısının tarıma elverişli olması nedeniyle ekonomik yapısı tarıma dayalı olarak gelişme göstermekle birlikte; çevre illerde genişleyen sanayinin baskısı ve Osmaniye’nin kalkınmada öncelikli iller arasına girmesi sayesinde, verilen teşviklerle birlikte çeşitli sektörlere yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımlardan demir-çelik sektörü payını önemli ölçüde almıştır. Bu sebepten ötürü demir-çelik sektörü ilimizde önemli bir sektör haline gelmiştir. Tarım ve gıda sektörlerinde ise bazı ürünlerde Türkiye’deki üretimin en yüksek seviyelerine ulaşılmıştır. Osmaniye’de son yıllarda çevredeki şehirlerin sanayisinin genişlemesi ve İlimiz için sağlanan devlet teşvikleri sayesinde, çeşitli sektörlerde sanayi yatırımları geliştirilmiştir. Bu yatırımlardan demir çelik sektörü payını önemli ölçüde almıştır ve kısa bir süre içerisinde, Osmaniye’nin sanayi gelişiminin amiral gemisi haline gelmiştir.
Sanayi ve ticaret şehri olma yolunda ilerleyen ilimiz için en önemli şans yatırım teşvikler açısından 5’inci bölgede yer almamız ve yatırımcılarımıza sağlanan avantajlardır.