Sabiha TOPRAK
Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nin 12.’si, gerçekleşti Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) tarafından, “Cumhuriyetin 100. Yılından Geleceğe Hazır mıyız?” temasıyla, Gebze Otomotiv Yan Sanayii İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) gerçekleştirildi. Programa UKUB Başkanı Şahan Eçin, Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) Başkanı Adnan Dalgakıran, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı ve TİM Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, Titanit Ar- Ge Proje ve Operasyon Müdürü Dr. Cengiz Türküz, Standex Genel Müdürü Emine Denizkuşu, EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, konuşmacı olarak katıldı.
"Dış ticaret hacmimiz 610 milyon dolar"
Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelerin, sektörde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu zirvede konuşan Şahan Eçin, “Hepimizin büyük heyecanla beklediği Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümüne sayılı günler kaldı. Bugüne geldiğimiz noktada UKUB olarak en büyük görevlerimizden biri 4 üniversitemizle beraber eğitim seminerlerine başlamak oldu. Bu eğitim seminerleri sayesinde gençlere, kalıpçılığın zor yanlarını, yapılması gerekenleri ve ticarete yönelik neler yapılabileceğini anlatmaya çalıştık” diye konuştu. Kalıpçılık dendiği zaman akılda çok fazla şey şekillenmediğini söyleyen Eçin, şöyle devam etti: “Biz bu zinciri yavaş yavaş kırmaya başladık. Artık insanlar endüstri kalıpçılığını anlıyor. Kalıpçılık; otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayisi gibi birçok sektörü kapsayan bir endüstri. 100. yılımızla sektörümüzü ileriye taşımak istiyoruz. Son 4 yılda dış ticaret hacmi ortalamamız 610 milyon dolar. 2022 ve 2023’ün ilk altı ayını incelediğimiz zaman da yaklaşık 430 milyon dolar dış ticaret hacmi söz konusu. Bizim amacımız bu noktadan itibaren dış ticaret hacmimizi daha yukarılara taşımak. Bu doğrultuda hangi korumacı politikaları izleyeceğimiz ve alacağımız teşvikler belirleyici olacak.” Öte yandan 2024 yılında Dünya Kalıpçılar Birliği Zirvesi’nin Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini kaydeden Eçin, “Zirve 2 gün sürecek ve 4 kıtadan yaklaşık 19 konuşmacı yer alacak” bilgisini verdi.
"Nitelik, zihinsel sıçrama gerektirir"
Vahap Munyar ise niceliğin nispeten kolay olduğunu ve bütçe gücüyle üstesinden gelinebileceğini vurgulayarak, “Bütçedeki kaynaklar yetmiyorsa, borçlanmayla nicelik tarafı çözülebilir. Ancak nitelik, zihinsel sıçrama gerektirir. Üniversite sayısını 200’ün üzerine çıkarıp niceliği çözdük ama hiçbirinden Nobel’e uzanabilen akademisyen çıkaramadık. Bu durumda üniversitelerimizde, eğitimde niteliğe odaklanmak gerektiği ortadadır. Niteliğe odaklanmak sadece hükümetin değil, şirketlerin, tüm kurumların hedefinde olmalı. Kalıpçılık sektörünün nicelikten niteliğe zıpladığı kilo başına ihracat gelirinden anlaşılıyor. Türkiye’nin kilo başına ihracat geliri ortalama 1.4 dolar düzeyindeyken kalıpçılık sektöründe 25-100 dolar aralığında seyretmesi bunun kanıtı” diye konuştu.