Esra ÖZARFAT
katma değeri yüksek üretim ve teknoloji yatırımlarıyla aşılabileceğine dikkati çeken Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, üniversitenin de bu alanda altyapı oluşturucu bir kurum olarak çalışmalar yürüttüğünün altını çizdi. Üniversite bünyesindeki Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde ilk etapta 7 bin metrekare ilave alan yapılacağını ve Ar-Ge firmalarının burada yer alacağını aktaran Yılmaz, 4 araştırma merkezi ve bir mükemmelliyet merkezi kurmayı hedefl ediklerini dile getirdi. BUÜ Elektrikli Taşıtlar İçin Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu’nun (BATEG), TÜBİTAK 1004 Programı- Yüksek Teknoloji Platformları çağrısı kapsamında desteklenecek 12 platform arasında açıklandığını hatırlatan Yılmaz, kurulacak mükemmelliyet merkezinin paydaşları arasında sanayi kuruluşlarının yanı sıra TÜBİTAK, Togg, TOBB ile üniversitelerin de yer aldığını bildirdi. Ferudun Yılmaz, “İçinde bir araştırmacı ekosistemi kurulacak. Mühendislik, fen, sağlık bilimleri gibi alanların tamamından araştırmacıların yer alacağı, prestijli bir merkez olacak” dedi. Elektrikli otomobilin üretildiği kent olan Bursa’da üniversite olarak çalışmalar yürüttüklerini anlatan Ferudun Yılmaz, otomotiv mühendisliği ile makine mühendisliği bölümlerinin bu süreci desteklediğini, Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu’nda açılan Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Programı’nın bu yıl ilk mezunları vererek Togg’a ara eleman desteği sağladığını söyledi.
Türkiye’deki araştırma üniversiteleri arasında yer alan BUÜ’nün üniversite sanayi işbirliği konusunda TÜBİTAK’ın 2244 Sanayi Doktora Programı’nda da iyi bir noktada olduğuna değinen Ferudun Yılmaz, “Atılan adımlar meyvelerini veriyor. Şu anda ciddi bir araştırmacı havuzumuz oluştu. Bugüne kadar 29 farklı firma ile 2244 Sanayi Doktora Programı özelinde protokol imzaladık. 67 doktora öğrencisi eğitim gördü” dedi.
Bursa, organ naklinde merkez olacak
Üniversitenin fiziki şartlarının geliştirilmesi noktasında devam eden yatırımlarla ilgili de bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yılmaz, Diş Hekimliği Fakültesi binasının yakın zamanda faaliyete geçeceğini, organ nakil merkezinin de inşasının devam ettiğini söyledi. Organ nakil merkezinin faaliyete geçmesiyle başta karaciğer nakli olmak üzere Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Türkiye’de organ nakli konusunda önemli merkezlerden biri haline geleceğini belirten Yılmaz, ayrıca kampus içinde 250 yatak kapasiteli Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin de inşasının sürdüğünü bildirdi.