YENER KARADENİZ/İSTANBUL
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ocak ayı olağan toplantısı, “Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilir Yeşil Kalkınma, Deprem Güvenlikli Sanayi İçin Vizyoner ve Yenilikçi İş birliği Olanaklarını Değerlendirmek” ana gündemi ile gerçekleştirildi.
Toplantıya, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir ile Sivas TSO Meclis Üyeleri de katılarak karşılıklı iş birliği imkanları ele alındı. İstanbul Valisi Davut Gül’ün de katıldığı toplantının açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Bolu’da meydana gelen felakete yönelik başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini paylaşarak, bu tarz olaylarda yüksek can kayıplarıyla dünyaya kötü örnek olan bir duruma gelindiğini belirterek Türkiye’nin bunu hak etmediğini söyledi.
“Meslek lisesi travmasını yeneceğiz”
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında eğitim konusuna da değindi. Bu konuyu kendilerine şiar edindiklerini dile getiren Bahçıvan, “İnsanları doğru eğiterek, hayata bakışını doğru yöne getirmek gerekiyor. İyi bir eğitim olmadan da bunlar olmaz” dedi. Bu konuda yaşanan eksikliklerin sonucu olarak bugün göçün en büyük sorun haline geldiğini vurgulayan Bahçıvan, “İş konusunda fırsat bulamayanlar umudu farklı bölgelerde arıyorlar. Ancak başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin bu göçü taşıyacak gücü yok, kalmadı. Gelenler de yeterli fırsatı bulamıyor.” dedi.
Bu noktada mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Bahçıvan, “Mesleki eğitimi Anadolu’da da aynı bakış açısı ve aynı odaklanma ile geliştirilmesi gerekiyor. Burada bir fırsat ve umut olacak gençler için. İSO olarak şu an 50’ye yakın meslek lisesinde görev üstlendik. Ama bu uzun bir yol. Geçmiş yıllarda meslek liselerine dönük motivasyon yüksek ölçüde kayboldu. Bu bakış açısının değişmesi zaman alacak. Bizler sanayiciler olarak bu çabayı sabır, dikkat ve odaklanarak ilerlettiğimiz takdirde bu travma yenilecek” dedi. Düz üniversite diplomasının çoğu zaman bembeyaz bir kağıttan öteye gitmediğini anlatan Bahçıvan, “25 yaşına gelmiş gençler, hayallerini bir serap görmeye koymuş ama çıktığında da aciz ve beklentileri kaybolan bir durumda kalıyor. Bu nedenle meslek liseleri kırılmış geleceğe dönük hayallerinin başarıya dönüşü için bir fırsat. Bu bizler için de farklı sektörlerde bir fırsat.” ifadelerini kullandı.
Sanayici de İstanbul’da sıkıştı
İstanbul’da sanayinin de sıkıştığını anlatan Erdal Bahçıvan, artık ne sanayicinin ne de göç edenlerin mutlu olmadığını söyledi. Bahçıvan, “Hem ekonomik yönden zorlukların arttığı, hem de rekabet koşullarının belli kollarda giderek zorladığı bir dönemdeyiz. Onun için artık net bazı iş kollarında üretim İstanbul ve yakın çevresinde sürdürmesi rekabet için kolay değil. Anadolu’da Sivas gibi önemli şehirler İstanbullu sanayiciler için önemli bir alternatif. İstanbul’da üretimi taşıyacak sanayicileri heveslendirecek, motive edecek destekler konusunda çalışma yapılmalı” diye konuştu. Üniversite sanayi işbirliği konusuna da değinen Bahçıvan, “Birçok Anadolu vilayetinde şehrin kendine ait ekosistemi ve ekonomisi ile uyuşmayan daha merkezi bir takım eğitim politikaları ile yürümeye çalışan üniversite sistemi var. Bilim ile yürümek, daha fazla kullanmak gerekiyor. Üniversitelerin bizi daha iyi anlaması, bizimle bütünleşmesi gerekiyor. YÖK sistemi bu konuda bu değeri, fırsatı, potansiyeli şehirler adına çok yeterli miktarda kullandığını göremiyorum.” dedi.
■ İstanbul’un Çocukları Vakfı’ndan bine yakın öğrenciye destek
Meclis toplantısına katılan İstanbul Valisi Savut Gül, İstanbul’dan önce birçok şehirde uzun yıllara dayanan görevlerde bulunduğunu belirterek, görev yaptığı yerlerde İSO’nun çok önemli çalışmalar yaptığını duyduğunu söyledi. İstanbul’a geldiğinde bunun tesadüfi olmadığını yakından şahitlik ettiğini anlatan Gül, özellikle eğitim konusunda sürdürülebilir hale gelen çalışmaların önemine dikkat çekerek bu konuda valilik olarak kendilerinin de İSO ile ortak projelerde yer aldıklarını anlattı. Bunlardan birinin de İstanbul’un Çocukları Vakfı olduğunu belirten Gül, “Bu kapsamda etüt merkezleri oluşturduk. Ödev evleri de deniliyor bunlara. 160 adet merkez oluşturduk. Vakfın da 3 önceliği var. Bunlar dezavantajlı, üstün zekalı ve belirli alanlarda yetenekli çocuklar. Bu öğrencilere Türkiye’nin neresinde olursa olsun destek veriyoruz. Üstün zekalı olup destek sağlanan öğrenci sayısı 845’e çıktı.” dedi.
■ İstanbul’da 3 milyon Sivaslıya davet
Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım, meclis toplantısında yaptığı konuşmada 2014’te İSO ile kardeş olduklarını belirterek, “O dönem Sivas değerlenecek gelin yer alın dedim. Ama gelmediniz. Şimdi yeniden davet ediyoruz. Sivas teknolojik yatırımlar ile teknoloji endeksinde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri oldu. Aselsan’ın bile tesisi var. 3 milyonun üstünde Sivaslı var İstanbul’da. Sivas’ta şu anda 25 yatırım taahhüdü var. 40 bin istihdam yaracak olan yatırımcımız var. Sivaslı hemşerileri geri davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.