FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
66 bin 319 üyesi bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yabancı sermayeli şirket üye sayısı 6 bin 163’e ulaştı.
Pandemi dönemi ve ardından Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle yabancı sermayeli firma akınına uğrayan Antalya’da 2025 yılı ilk 6 ayında 117 yabancı sermayeli şirket kurulumu gerçekleşti.
Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı sermayeli şirket kurulumunda geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 38 düşüş olmasına rağmen Antalya, yabancı sermayeli şirket kurulumunda cazibesini sürdürüyor.
Alman ve Ruslar ilk sırada
Bu yılın ilk 6 ayında kurulan yabancı sermayeli şirket dağılımında ilk sırada 14’er şirket kurulumu ile Alman ve Rus sermayeli şirketler yer aldı. Bu ülkeleri 11 şirket kuruluşu ile Ukrayna, 6 şirket ile İran ve Azerbaycan, 5 şirket kuruluşu ile Suriye izledi.
Hizmet ve inşaat sektörleri ön planda
2025 yılının ilk yarısında kurulan 117 yabancı sermayeli şirketin sektörel dağılımında, inşaat faaliyetleri 15 şirketle ilk sırada yer aldı. Bu sektörü 10’ar şirket kuruluşu ile restoran, yiyecek-içecek ve eğlence hizmetleri, seyahat acenteleri ve tur operatörlüğü ve bilişim sektörü takip ederken, tarımsal ürünlerin ticareti alanında 6 şirket kuruluşu gerçekleşti.
Toplamda Ruslar önde
Antalya’da toplam şirket sayısına bakıldığında ise 1143 şirket ile Rusya ilk sırada yer alırken, Almanya 756 şirket ile ikinci, İran 660 şirket ile üçüncü sırada yer aldı.
Genel toplamda ise Antalya’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler arasında en yüksek pay, 504 şirket ve yüzde 8,1 oranla toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması sektörleri bulunuyor. Bu sektörü, 460 şirketle (yüzde 7,4) inşaat faaliyetleri ve 457 şirketle (yüzde 7,3) gayrimenkul faaliyetleri takip etti.
Savaşan ülke vatandaşları Antalya’da barış içinde
Türkiye’nin kuzey komşuları Rusya ve Ukrayna, güney sınırında Suriye ve İsrail ile İran arasında yaşanan savaş gerginliğine rağmen savaşan ülke vatandaşları Antalya’da barış içinde ticari faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye’de 10 Temmuz 2025 tarihi itibariyle 1 milyon110 bin 927 yabancı uyruklu ikamet izni ile bulunurken, Antalya’da ise 135 bin 414 yabancı ikamet izni ile yaşamını sürdürüyor.
Antalya yabancı yatırımcı için güvenli liman
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu verilerin, Antalya'daki yabancı yatırımcıların yalnızca turizm değil; hizmet, inşaat ve perakende sektörlerine de yoğun ilgi gösterdiğini ortaya koyduğunu belirtti. Hacısüleyman, şunları kaydetti:
‘’Küresel dalgalanmalara rağmen Antalya hâlâ yabancı yatırımcı için güvenli liman. 2025 yılının ilk 6 ayında Antalya’da 117 yabancı sermayeli şirket kuruluşu gerçekleşti. Bu sayı, 189 şirket kuruluşunun gerçekleştiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik bir azalışa işaret ederken; kentte kayıtlı toplam yabancı şirket sayısı ise Haziran sonu itibarıyla 6 bin 163’e ulaştı. Her ne kadar şirket kuruluşlarında dönemsel bir yavaşlama yaşansa da Antalya, hâlâ yabancı yatırımcılar için cazibesini korumaktadır. Küresel ekonomik belirsizliklere ve bölgesel gelişmelere rağmen kentimiz, güçlü altyapısı, yaşam kalitesi ve sektörel çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Yatırımcı ilgisinin sürdüğünü görüyoruz.”
“Turizm dışı alanlara yatırımı teşvik etmeliyiz”
Antalya’nın yatırım destinasyonu kimliğini yalnızca turizmle sınırlamamak, sektörel çeşitliliği sağlamak gerektiğini belirten Hacısüleyman, şöyle devam etti:
‘’Antalya’nın güçlü potansiyelini değerlendirmek için sanayi, tarım, bilişim, sağlık ve lojistik gibi alanlarda yatırımların artırılması gerekmektedir. Antalya, elbette ki turizmde bir dünya markası. Ancak biz, bu başarıyı diğer sektörlerle tamamlamadığımız sürece ekonomik anlamda kırılganlıkları tam olarak ortadan kaldıramayız. Kentimizin yatırım ortamı, altyapısı, genç ve dinamik nüfusu; bilişim teknolojileri, yenilenebilir enerji, tarımsal sanayi, sağlık hizmetleri ve lojistik gibi alanlarda ciddi fırsatlar barındırıyor. Özellikle son yıllarda artan dijital girişimcilik potansiyeli ve tarımda katma değeri yüksek üretim kabiliyeti, Antalya’yı yeni nesil yatırımcılar için daha cazip hale getiriyor. ATSO olarak sadece mevcut yatırımı desteklemekle kalmıyor. Aynı zamanda yatırım ortamını iyileştirmek, girişimcilere yol göstermek ve sektörler arası geçişkenliği teşvik etmek için çeşitli projeler yürütüyoruz.
Amacımız; Antalya’yı sadece turizmle değil, yüksek katma değerli üretim ve hizmetlerle de anılan bir şehir haline getirmektir.”