FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Kırsaldan Kalkınma’ teması ile 19 ilçede 2 bin üreticiye 40 bin zeytin fidanı dağıtımına başlandı. Kuraklığa dayanıklı yapısıyla öne çıkan zeytin fidanları, iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir rol oynayacak.
İklim değişikliği ve kuraklığa karşı Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Korkuteli ilçesi Bozova, Yelten, Garipce, Büyükköy ve Küçükköy köyleri başta olmak üzere çok sayıda üreticiye hibe zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Bozova ilçesinde ekipler 178 üreticiye 3 bin 560 adet zeytin fidanı dağıtımı yaptı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı yetkilileri ‘’Zeytin fidanları hem iklim değişikliğiyle mücadelede büyük rol oynayacak, hem de üreticilere ve yöre halkına ciddi bir katma değer sağlayacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimizin her zaman yanındayız. Toplamda 40 bin adet zeytin fidanını 2 bin üreticiyle buluşturacağız. Özellikle kuraklığa dayanıklı yapısıyla zeytin, iklim değişikliğiyle mücadelemizde çok önemli bir yer tutuyor. Ayrıca bölge halkını da kalkındıracak.” dedi.
Arıtma suyu ile tarım alanları yeşerdi
-Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle susuzluk nedeniyle tarım yapılamayan ve yoğun göç veren Korkuteli’nin Beğiş mahallesinde uygulamaya başladığı ‘’Beğiş Susuzu Sulama Projesi’’ ile bölge halkı tarımsal üretime yeniden başladı. Tarlaları suyla buluşan köylüler, kuru tarımdan sebze, meyve ve aromatik bitki üretimine yöneldi. Ekilemeyen tarlalar yeniden canlanırken, köylere tersine göç başladı.
Korkuteli Atıksu Arıtma Tesisi’nden elde edilen A kalite arıtılmış su, ovaya kadar uzanan 16 kilometrelik boru hattı sayesinde mahsullerle buluşturuldu. Modern sulama teknikleriyle birlikte de çiftçiler daha kaliteli mahsul üretebiliyor. Tarımsal sulamada örnek olacak projeyle birlikte bölge halkı tekrardan tarımla buluşurken, arıtılmış atık su ile çevreci bir uygulama hayata geçirildi.
Beğiş köyünün çorak bir arazi olduğuna dikkat çeken yetkililer, şunları kaydetti:
‘’Yıllar önce bu köyde yaşayanlar tarım alanlarının çorak olması nedeniyle köylerini terk etti. Ancak kurduğumuz arıtma tesisi sayesinde Beğiş köyünün kaderi değişti. Yeşillikler, sebzeler ekildi. Antep fıstığı, badem, aronya, kayısı, kavun, karpuz, patates gibi birçok farklı ürün ekildi. Yetişen ürünler de hep kaliteli oldu. Suyla birlikte buraya tekrardan canlılık geldi ve Beğiş’e dönüşler oldu.”
Elmalı’da safran soğanı hasadı başladı
Öte yandan, tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve kırsalda kalkınmayı desteklemek amacıyla başlatılan safran üretimi projesinde önemli bir aşamaya gelindi. Elmalı’da hibe edilen 70 kilogram safran soğanı, bugün bölgedeki üreticiler için gelir kapısı haline geldi. İlk yıllarda çiçeklerinden yararlanılan bitkinin bu yıl toprak altındaki soğanları hasat edilerek yeni üretim sahaları için hazırlandı. Elmalı ilçesi Çukurelma köyünde üç yıl önce toprakla buluşturulan safran soğanlarının hasadı da başladı.