Murat KÜÇÜK
Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinin tedarikçisi Kanca, 2022’de üretim adedi ve ciro bakımından bir önceki yılı geçmeyi başardı. 2022 başında yüzde 10 büyüme öngördüklerini belirten Kanca Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, bu rakamı hem ihracatta hem de iç pazarda yakaladıklarını ifade etti.
Alper Kanca, özellikle araç üreticisi firmaların 2022’yi yüksek karlılıkla kapattığına dikkat çekti. Kendileri gibi parça üretimi yapan firmaların otomotiv markaları kadar karlılığa ulaşamadığını söyleyen Kanca, buna gerekçe olarak ise artan maliyetleri ve üretimde esnek çalışma zorunluluğunu gösterdi. 2023’te de en az yüzde 10 büyüme beklediklerini sözlerine ekleyen Kanca, bu yıl özellikle ABD pazarına odaklanacaklarını söyledi. “2023 bizim için ABD’de hem otomotiv hem de el aletleri pazarında çabalarımızın karşılığını almayı hedefl ediğimiz bir yıl olacak” diyen Kanca, ABD pazarında, özellikle el aletleri tarafında e-ticaret platformları üzerinden son tüketiciye ulaşacaklarını dile getirdi. Bu kapsamda Chicago’da bir depo kurdukları bilgisini paylaşan Kanca, “Toplam ciromuzda yüzde 3 seviyelerinde olan ABD satışlarını, 2025’e kadar yüzde 15’e ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. El aletleri üretimiyle faaliyetlerine başlayan Kanca, bugün cironun yaklaşık yüzde 10’unu el aletleri satışından elde ediyor.
“Türkiye enerji ve işçilik avantajını kaybediyor”
Alper Kanca, "Avrupa’daki rakiplerimize göre en büyük avantajımız olan enerji ve işçilik maliyetleri giderek aleyhimize gelişiyor” dedi. Enerji maliyetlerindeki artışın 2022’nin en büyük problemi olduğunun altını çizen Alper Kanca, “Eylül 2020 - 2022 tarihleri arasında kullandığımız doğalgazın fiyatı 12 kat arttı” dedi. Yüksek enerji maliyetlerinin yatırımları da şekillendirdiğini dile getiren Kanca, 2023’te doğalgaz ve elektrik tüketimini azaltan ekipmanlara 2 milyon dolar yatırım yapacakları bilgisini paylaştı.
Yeni gündem hammadde ve enerji
Otomotiv sanayisini de değerlendiren Alper Kanca, sektörün 2022’de hedeflerine ulaştığını söyledi. Son 2 yıldır sektörü zorlayan konteynır gibi problemlerin 2022’de tamamen aşıldığını belirten Kanca, uzun süredir gündemi meşgul eden çip krizinin de bugün bir sorun olmadığını belirtti. 2022’de aşılamayan sorunlar da olduğunu hatırlatan Kanca, “Hammaddeye erişim zorluğu kısmen de olsa devam ediyor.
Daha da önemlisi artan enerji fi yatları geçtiğimiz yıl sadece bizim değil tüm sanayicilerin en büyük sorunuydu ve bu da aşılamayan problemler arasındaki yerini koruyor” dedi.