BESTİ KARALAR
Terörsüz Türkiye hedefinde süreç ilerlemiyor. PKK silah bırakma kongresini toplamadı, iktidar, ‘önce silahlar bırakılsın, demokratik adımlar atılır’ derken, DEM ise taleplerinde ısrar ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan, terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın, “silahları bırakın” talimatıyla devam eden süreç kilitlenme noktasına geldi.
Taraflar arasında uzun süre karşılıklı, ‘talep’ çağrıları devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmralı heyetiyle yaptığı görüşme sonrası, ‘artık süreç ilerler’ yorumları yapıldı. Ancak, DEM Partili yetkililer, “silahlar bırakılmadan önce, demokratik, yasal ve hukuki” adımların atılması konusunda taleplerini iletmeye devam etti. DEM’in sürekli, ‘talep’ açıklamaları kamuoyunda ‘ipe un sermek ve süreci zamana yaymak için eline geçen her fırsatı kullandığı” şeklinde değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Haftalar önce tarafların Terörsüz Türkiye hedefinde, “umutluyuz” açıklamaları, haftalar sonra yerini karşılıklı polemiğe bıraktı.
“Taraflar arasında ‘top’ polemiği"
Sürecin ilerleyebilmesi için, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Bunu açık ve net söylüyoruz. Sürecin ilerlemesi, derinleşmesi, toplumsallaşması için çok hızlı bir şekilde tecridin ortadan kaldırılması gerekiyor” çağrısı yaptı. Ardından, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın süreçle ilgili “Top iktidarda” şeklindeki açıklaması ise Hükümet kanadında tepki yarattı.
İlk tepki ise, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Tunç, “’Top iktidarda’ demek, ne demek? Biz burada top oynamıyoruz. Burada ciddi bir mesele var. Terörün tasfiyesiyle ilgili çabalar söz konusu. O nedenle bu çabalara destek vermek lazım. Bu çabaları baltalayacak söylemlerden kaçınmak lazım” yorumu geldi.
Oysa, hem iktidar tarafı hem de DEM tarafından Nisan ayı sonuna kadar terör örgütünün adım atılacağı mesajı verilmişti.
“Süreç nasıl ilerler?”
Gözler daha önce silahların 4 Mayıs’ta bırakılması çağrısını yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye çevrildi. Bahçeli’nin süreçle ilgili yeni bir açıklama yapması beklenirken, DEM tarafı ise Meclis gündemine gelen ve İnfaz düzenlemesi ile ilgili yeni taleplerini AK Parti’ye ileteceği belirtiliyor.