YENİ Parti Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, vatandaşların bankalara olan borcuna dikkat çekerek, 4,4 milyon kişinin banka borcunu ödeyemez durumda olduğunu belirtti.
Yılın ilk sekiz aylık döneminde 740 bin vatandaş bireysel kredi borcunu, 979 bin vatandaş da kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için icra takibine alındı.
Başevirgen, “Hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcu nedeniyle takibe alınanlar tek kişi sayıldığında toplam 1 milyon 291 bin vatandaş, kredi ve kredi kartı borçları yüzünden bankaların kara listesine girdi. Önceki yıllarda takibe alınan ve borcu hala devam edenlerin sayısı ise temmuz sonu sonu itibarıyla 4 milyon 432 bine yükseldi” dedi. Tüketicilerin bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 28 Ağustos-4 Eylül haftasında 32,6 milyar lira artarak 7 trilyon 316 milyar liraya yükseldiğini belirten Başevirgen, “Varlık yönetim şirketlerine olan borçlarla birlikte toplam finansal borç 7 trilyon 449 milyar liraya çıktı. Söz konusu haftada bireysel kredi borçları 10,1 milyar lira artarak 3 trilyon 655 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 22,4 milyar lira artarak 3 trilyon 661 milyar liraya yükseldi” dedi. Batık kredilerin yıl başından bu yana yüzde 53,4 arttığını belirten Başevirgen, bankalar ve finans kuruluşlarının icra takibine aldığı bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının da bir haftada 7,7 milyar lira artarak 4 Eylül itibarıyla 365,7 milyar liraya çıktığını kaydetti.
