Hüseyin GÖKÇE
Sürdürülebilir ulaşım tedbirleri ve kentsel hareketlilik konularında farkındalık oluşturmayı öngören Avrupa Hareketlilik Haftası bu yıl “Şehrini Keşfet Gelecek Enerjini Koru” temasıyla gerçekleştirilecek. 16 Eylül’de başlayacak hafta kapsamında; enerji tasarrufu, sıfır karbon emisyonlu, temiz, çevreci ve uygun maliyetli alternatif ulaşım yöntemlerine vurgu yapılacak.
Hafta kapsamında bu yıl belediyelerin ulaşım planlamalarının ve toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, alternatif ulaşım metotlarının kullanılması konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Proje kapsamında, özellikle gençler başta olmak üzere şehirlerinin geleceğini korumaya gönüllü tüm bireylerin, sürdürülebilir alternatif ulaşım yollarıyla şehirlerini keşfetmeleri teşvik edilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sözleşme makamı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve sürdürülebilir kentsel hareketliliği Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Projesi (SKUP Türkiye)” desteğiyle ülkemizde de kutlanacak Avrupa Hareketlilik Haftası’na bu yıl Avrupa’dan 3 binden fazla kentin katılımı bekleniyor. SKUP Türkiye Projesi, 2025 yılı Ağustos ayına kadar sürdürülebilir ulaşım konusundaki çalışmalarına devam edecek.
Belediyelerin finansmana erişimi kolaylaşıyor
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde, Türkiye-Avrupa Birliği Mali İşbirliği kapsamında ulaştırma sektörüne ayrılan fonların yönetimine ilişkin sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda bulunuyor. Bakanlığın AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, aynı zamanda Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP) Otorite Başkanlığı görevini de yürütüyor. Avrupa Hareketlilik Haftası öncesi gazetecilerle bir araya gelen Burak Aykan, AB’nin Türkiye’ye ulaştırma alanında tahsis ettiği IPA fonlarının öncelikli kullanım alanları ve proje faydalanıcılarının USOP aracılığıyla belirlendiğini söyledi. Aykan’ın verdiği bilgilere göre, USOP’un kentsel ulaşımla ilgili bölümünden yararlanmak isteyen belediyeler öncelikli olarak Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP) hazırlıyorlar. SKUP kapsamında 2018 yılında 81 il belediyesine yönelik teklif çağrısında çıkılırken, bugüne kadar 39 belediyeden 51 proje teklifi geldi. Bunlardan, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri ile Düzce Belediyesinin projeleri onaylandı. Kahramanmaraş’ın projesi ise deprem sebebiyle ortaya çıkan ihtiyaçlara göre revize edildi. AB’nin SKUP’a çok önem verdiğini belirten Burak Aykan, Fransa’da nüfusu 100 bini aşan şehirlerde SKUP hazırlamanın zorunlu olduğunu bildirdi.
Büyükşehirlere 200 milyon euro kredi
Projeyi hazırlayan şehirlerin uluslararası finans kuruluşlarından daha kolay kaynak temin edebildiğini bildiren Aykan, Türkiye’de de gerek kamu gerekse özel bankaların da kredi ve hibe temininde SKUP’u ön şart olarak aradığını vurguladı. Bu alanda gerek Bakanlık gerekse belediyelerde ciddi bir birikim oluştuğunu söyleyen Burak Aykan, IPA II fonlarında sona gelindiğini artık projeler için IPA III fonlarının kullanılacağının altını çizdi. Aykan, IPA-III dönemi 2022 programlaması kapsamında “Türkiye’deki Büyükşehir Belediyelerinde Sürdürülebilir Ve Akıllı Hareketliliğin Geliştirilmesine Destek Projesi” yürütüleceğini de söyledi. Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan proje kapsamında 15 milyon Euro IPA fonu ve 200 milyon Euro dış kaynaklı kredi kullanılarak büyükşehir belediyelerinin sürdürülebilir kentsel hareketlilik projelerine destek verilecek. Aykan ayrıca Avrupa Komisyonu’nun onaylaması halinde Milli Eğitim Bakanlığı ile sürücülerin eğitimi, İçişleri Bakanlığı ile de trafik kazalarının önlenmesi amacıyla proje yürüteceklerini anlattı.