Canan SAKARYA
2023 yılında 64 milyon olan e-devlet kapısına kayıtlı olan kullanıcı sayısının 2028 yılında 70 milyona ulaşması hedefleniyor. 12. Kalkınma Planının dijital devlet hedefleri kapsamında halen 7 bin 400 olan e-Devlet üzerinden sunulan hizmet sayısının ise dönem sonunda 9 bine çıkarılması hedefleniyor.
Meclise sunulan 12. Kalkınma Planında ‘Dijital Devlet’ başlığında Türkiye’nin önümüzdeki dönemde takip edeceği yol haritasını ortaya koyacak dijital devlet stratejisi hazırlanması öngörülüyor. Plan döneminde, dijital kamu hizmetlerinin tasarımı ve sunumu ile süreçler yeniden yapılandırılarak iyileştirilecek. e-Devlet Kapısı, ortak ödeme ve kimlik doğrulama uygulamaları ile bütünleşik hizmetleri ön plana çıkaracak şekilde geliştirilecek, e- Devlet kapısından sunulan belediye hizmetlerinin standardizasyonu sağlanacak.
Kamu teknolojileri kümelenmesi oluşturulacak
Kamuya hizmet sunan bilişim firmalarında yetkinlik sağlamak amacıyla akreditasyon ve standardizasyon mekanizmaları geliştirilecek, satın alma ve denetime yönelik hukuki ve idari düzenlemeler hayata geçirilerek. Kamu teknolojileri kümelenmesi oluşturulacak. Kaynak ve tecrübe paylaşımına yönelik kamu yazılım ürün ve teknolojileri kütüphanesi ile hizmet tasarım portalı oluşturulacak.
Plan döneminde, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi altyapısının güçlendirilerek e-Devlet Kapısıyla bütünleşmesi sağlanacak. Dijital hizmet karnesi geliştirilerek, hizmet bazında performans göstergeleri, veri kullanımı, işlem istatistikleri, kullanıcı memnuniyeti gibi bilgiler kamuoyuna ilan edilecek. Dijital kamu hizmetlerini tasarlayan, sunan ve alan tarafl arı bir araya getirecek hizmet tasarım atölyesi kurulacak. İstatistiki veri altyapısını iyileştirmek için temel dijital devlet göstergeleri belirlenerek alana özgü ulusal endeks oluşturulacak.