Canan SAKARYA
6 Şubat’ta meydana gelen depremden sonra Meclis’te kurulan araştırma komisyonuna bilgi veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, deprem bölgesindeki hasar tespit raporlarından hareketle yaklaşık 101 milyon tonluk bir enkazın oluşacağını belirtti. Karahan, agrega ve dolgu malzemesi olarak kullanılacak malzemenin dışında 2.5 milyon ton atığın ekonomiye kazandırılacağını söyledi.
Hasar tespit raporları dikkate alınarak illerde döküm alanlarının belirlendiğini kaydeden Karahan, Hatay’da 15 ilçede toplam 21, Kahramanmaraş’ta 28, Gaziantep’te 14, Malatya’da bir tanesi kalıcı olmak üzere 7, Şanlıurfa’da 5, Kilis ’te 1, Adana’da 2, Osmaniye ’de 4, Diyarbakır’da 1, Adıyaman’da 8 adet geçici döküm sahası belirlendiği bilgisini verdi.
Bir metrekareye bir ton atık hesabından hareketle iller bazında ne kadar enkaz çıkacağı yönünde yaptıkları hesaplamaları da komisyona aktaran Karahan’ın verdiği bilgiye göre, Hatay’dan yaklaşık 16 milyon 562 bin metreküplük bir enkaz ortaya çıkması bekleniyor. Kahramanmaraş’ta 15 milyon 883 bin, Gaziantep’te 2 milyon 955 bin, Malatya ’da 5 milyon 384 bin, Şanlıurfa'da 903 bin, Kilis’te 250 bin, Adana’da 981 bin, Osmaniye’de 1 milyon 78 bin, Adıyaman’da 4 milyon 202 bin, Diyarbakır’da 1 milyon 356 bin metreküp enkaz çıkması bekleniyor.
Kerpiç evlerde asbest riski
Bu süreçte ortaya çıkabilecek en önemli sorunun asbest olacağını dikkate alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan uzmanlar, Birleşmiş Milletlerden sağlanan destekle sahada gerekli tedbirlerin alındığını anlatan Karahan, “Şu anki tespitlerimizde asbestle ilgili bir problemle karşılaşmadık fakat hocalarımızın ifade ettiği şey şu; asbestle ilgili özellikle kırsalda, kerpiç evlerde karşılaşabileceğimiz bir problem olarak öngördüler. Biz de bütün çalışmalarımızı bu noktaya doğru yönelttik” dedi.
Tehlikeli atıklarla ilgili yönetim sistemi oluşturuldu
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Karahan, enkazın içerisinde olabilecek atık yağdan pestisit, boya, petrol ve türevi atıklar gibi tehlikeli atıklarla ilgili bir yönetim sistemi oluşturduklarını belirterek, “Özellikle tarım bölgesi olduğu için pestisit kaynaklı tarım ilaçlarıyla bir mücadele ortaya koyduk. Bunların olduğu enkazları sistemden belirleyip ve tamamına ekiplerimizi sevk ederek bunların kontrollü bir şekilde toplanmasını, eğer kontrolsüz ortaya çıkacak bir tehlikeli atık varsa bunları geçirimsizliği sağlanmış alanlarda stoklayarak birinci sınıf depolama alanlarına sevkini sağlıyoruz” dedi.