BESTİ KARALAR/ANKARA GÜNLÜĞÜ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kaldırılan müsteşarlıkların yeniden getirilmesi için başlatılan çalışmalara hız verildi. İlgili kurumların görüşleri alınmaya başlandı. Yeniden getirilmesi planlanan yapının yetki çerçevesi de yeniden çiziliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ilk revizyon bürokrasi yapısında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Müsteşarlıkların geri getirilmesiyle ilk adım atılmış olacak. 2025 yılının ilk aylarında yeniden getirilecek olan müsteşarlıkların görev tanımı, yetki ve kadro tanımı da yeniden yapılacak.
‘Yetki tanımı tartışılıyor’
Edinilen bilgilere göre; müsteşarlıkların yetkisiyle ilgili iki ayrı alternatif üzerinde duruluyor. Ya bakandan sonra en yetkili makam olacak ya da bakan yardımcısı ile aynı yetkiye sahip olacak. Bakan yardımcıları ile müsteşarların görev alanları da belirlenecek.
Müsteşarlıkların getirilmesi ile birlikte hali hazırda bulunan bakan yardımcılarının fonksiyonu, görev ve yetkilerinin nasıl olacağı da tartışılıyor. Bu çerçevede bakan yardımcılarının sayısında azalmaya gidilmesi de gündemde. Bakan yardımcılarının daha çok strateji alanlarda sorumlu olması değerlendiriliyor.
Müsteşarın daha çok bakanın yardımcısı ve danışmanı konumunda, kurumun politika ve stratejilerinin oluşturulmasında önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. Ayrıca, müsteşarlık bakanlığın yürüttüğü program ve projelerin yönetiminden sorumlu olması ve kurumun günlük işlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlaması hedefleniyor.
“Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile getirilecek, yasayla kadro verilecek’
Müsteşarlıkların teşkilat yapılanması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kadro tanımı, yetki, unvan ve özlük haklarının ise yasa ile çıkarılması planlanıyor.
Müsteşarlıkların yeniden getirilmesi bürokrasideki hafızanın değerlendirilmesinde önemli rol oynayacağı kaydediliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bazı aksaklıkların tespit edildiği ve ilk adımın da müsteşarlıkların geri getirilmesi atılacağı vurgulanıyor.
Hükümet ve AK Partili kurmayların üzerinde çalıştığı müsteşarlıkların 2025 yılında hayata geçmesi hedefl eniyor. Söz konusu çalışmanın yeni yıldan sonra kamuoyuna duyurulmasına karar verildiği de verilen bilgiler arasında.