BESTİ KARALAR/ANKARA
Anayasa, Adalet Komisyonları ve Adalet Anayasa komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonu her yasama yılı sonunda yaz aylarında çalışma kararı alır ve bu karar da Resmi Gazete’de yayımlanır. Bu değişmeyen karar ise bu dönem tartışmaları da beraberinde getirdi. Muhalefet partilerine göre uzun süredir iddia edilen Özgür Özel ve bazı CHP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik atılan adım olarak değerlendiriliyor.
Muhalefet tepki gösterirken AK Parti, "Rutin karar" diyor
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, dokunulmazlıkların kaldırılmasını görüşen Karma Komisyonu’nun çalışma kararı almasına tepki gösterdi. Çömez’e göre, bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için yaz aylarında çalışma kararı alındığını öne sürdü. AK Parti kaynakları muhalefetin iddiaları üzerine, “Bu yıl alınan bir karar değil. Her yasama yılı sonunda rutin olarak alınan bir karar. Bu komisyonlar ilk kez çalışma kararı almıyor” değerlendirmesinde bulundu.
146 milletvekili hakkında bin 190 dosya bulunuyor
Muhalefet partileri, yaz aylarında bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddiasında bulunurken Özgür Özel hakkındaki dosya sayısı ise 60’ı geçti. TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda 28'inci dönemde 146 milletvekili hakkında bin 190 dosya bulunuyor. Bu dosyalardan 692’si 27. dönemden; 498’i ise bu dönem gelen dosyalar... Fezlekeler arasında en fazla DEM ve CHP milletvekillerine ait dosya bulunuyor.