CANAN SAKARYA/ANKARA
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na yılın ilk sunumunu yaptı.
Karahan, yurt içi talebin öngörülenin üzerinde seyrettiğini belirterek, “Mal talebine ilişkin göstergeler yurt içi talebin ılımlı seyretmekle birlikte bir miktar dirençli olduğunu gösteriyor. Ocak ve şubat aylarında, perakende satış hacim endeksi artış kaydetti. Öte yandan, kartla yapılan reel harcamalar daha zayıf bir görünüme işaret ediyor. Özellikle, hizmet sektörlerinde yapılan harcamaların ılımlı seyrettiğini görüyoruz. Bu noktada, talep göstergelerini yakından takip ettiğimizi ve talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda, gerekli önlemleri alacağımızı vurgulamak isterim.” dedi.
Mart ayında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında proaktif bir biçimde gerekli tedbirleri aldıklarını, önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşu sürdüreceklerini belirten Karahan, “Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.” yorumunu paylaştı.
Karahan’ın sunumunda öne çıkan başlıklar şöyle:
▶ Talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda, gerekli önlemleri alacağımızı vurgulamak isterim.
▶ Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı bir para politikası duruşu sergiliyoruz
▶ Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek.
▶ Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor, bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor.
▶ Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürmesi amacıyla piyasa kuralları içinde tüm para politikası araçlarını proaktif yaklaşımla, kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz
▶ Emtia fiyatlarında küresel ticarete yönelik kaygılarla yakın dönemde gözlenen düşüşün, kalıcı olması durumunda kur kaynaklı yukarı yönlü etkinin bir kısmını telafi edebilecek.
▶ Tüketici kredisi artışının ılımlı bir patikada kalmasını sağlayacağız
▶ Mart ayının ikinci yarısından bu yana Türkiye’den çıkışların tarife adımlarının açıklanmasıyla hızlandığını görüyoruz.
▶ Kısa vadede, enflasyon üzerinde kur gelişmeleri ve gıda fiyatları kaynaklı yukarı yönlü bir baskı da söz konusu.
■ KKM’DE BELİRGİN AZALIŞ SÜRÜYOR
Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinde azalışın belirgin bir şekilde sürdüğünü belirten Karahan, son 12 ayda vadesi dolan KKM hesaplarından dövize geçiş oranının, yüzde 13,8 seviyesinde kaldığını söyledi. Karahan, “KKM bakiyesinin azalması Türk lirası mevduat payını artırarak parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor ve Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskleri azaltıyor. Son dönemde görülen finansal oynaklıkların sistemdeki toplam TL payı üzerinde etkisi de sınırlı oldu” dedi.