İSTANBUL/EKONOMİ
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlediği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi bu yıl yedinci kez yapay zeka uzmanları, girişimciler, yatırımcılar ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. “Yapay Zeka Çok Gerçek” temasıyla gerçekleştirilen zirvede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, TÜBİ- TAK gibi kamu kurumlarının yanı sıra birçok global ve yerli teknoloji şirketlerinden oluşan 280 kurum ve 1300 katılımcı yer aldı. Zirvede büyük dil modelleri, açık kaynak ve yapay zekanın demokratikleştirilmesi, üretken yapay zeka ile endüstri devrimi, YZ ile farklı sektörlerin dönüşüm hikayeleri ve YZ startuplarının sunduğu çözümler konuşuldu.
Zirvede EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ moderatörlüğünde “Türkiye’nin Ulusal YZ Stratejisi ve Eylem Planı” başlıklı panelde veri ekosistemi, güvenilir Yapay zeka sertifikasyonu konuşuldu. Panele Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Ahmet Yıldız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Birim Müdürü Dr. Atilla Aydın konuşmacı olarak katıldı. Asıl sorunun veri tarafında olduğuna dikkat çeken Dr. Atilla Aydın, Türkiye’de en temel sorunun kaliteli veriye erişim olduğunu söyledi. Çok başarılı yapay zeka uygulamaları bulunduğunu belirten Aydın, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak sektörle, STK’larla çok yakın çalıştıkları bilgisini paylaştı. Aydın, “Bize gelen iki temel sorun var. Bir tanesi kaliteli veri. Hala şirketler daha nitelikli çözümler üretebilmek için birden çok tedarik zincirindeki birden çok paydaşın bulunduğu, üretebildiği veriyi kolay bir şekilde alabilmek için taklalar atıyorlar. KVKK bu işin bir tarafı ama ötesinde kurumsal alışkanlıklar ve sistem olmaması gibi sorunlar var. Mevzuat tarafında içinde veri geçen kanun, sadece kişisel veri koruma kanunu. Biz şu an veri özelinde müstakil bir kanun seviyesinde düzenleme için süreç başlattık. Hem teknik hem de idari anlamda çalışmamız devam ediyor. Sektör görüşmeleri başladı. Avrupa’nın kurgusunda sertifika mantığı yok ama biz 2020’nin başında bu işin bir sertifikalandırma ihtiyacına gideceğini öngörerek, o zaman da bu eylemin adını koymuştuk. Güvenilir yapay zeka damgası yapacağız. 2025 sonuna kadar belli bir seviyesinin üstündeki kamu da başta olmak üzere tüm ülkede faaliyet gösteren yapay zeka çözümlerinin, güvenilir yapay zeka damgası alma seviyelerini ortaya koyacağız. Hem ürün kalitesi, güvenilirlik anlamında bir standart getiriyor olacak. ISO’nun yakın zamanda çıkardığı bir standart da var. Bunun ülkemizdeki uygulanma süreci TSE nezdinde başladı. Ciddi bir ivme kazandıracağını söyleyebilirim bu noktada.”
“TÜBİTAK ile Türkçe dil modelini geliştiriyoruz” Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin yaklaşık 3,5 yıldır 119 eylemiyle kurumlar tarafından başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Panele Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Ahmet Yıldız da stratejideki eylem planlarını üretken yapay zeka teknolojisinin hayatımıza girmesiyle güncellediklerini hatırlattı. Stratejinin aynı zamanda bir yönlendirme kurulu marifetiyle takip edildiğini ifade eden yılmaz, “Şimdiye kadar 4 yönlendirme kurulu toplantısı yaptık, beşincisi için hazırlık yapıyoruz. Dördüncü toplantıda Ulusal Yapay Zeka Strateji eylem planı, gelişmelerle ve aşılması gereken darboğazlar için tekrar güncelledik. Şu anda 71 yeni eylemimiz mevcut. İnsan kaynakları, veri etiketleme, veri havuzu, GPU altyapısı gibi gereklilikleri yerine getirebilmek için bir yeni eylem planı hazırladık. 2025 sonuna kadar aktif olacak bir eylem planı. En büyük hedeflerimizden biri kendi CPU altyapımızı etkin, verimli bir şekilde kullanmak. TÜBİTAK aracılığıyla Türkçe dil modelini geliştiriyoruz. Burada özel sektörden, öğrencilerden, akademiden, ekosistemi ilgilendiren tüm paydaşlardan bir topluluk oluşturmayı planlıyoruz. Bunun için çalışmalara başladık” diye konuştu. Beşinci toplantıda da Yapay Zeka Danışma Kurulu kurmak istediklerini açıklayan Yılmaz, Burada da özellikle sivil toplum kuruluşlarından ve sektörden temsilcilerin yer alacağını kaydetti.
■ AYDIN: ÖZEL SEKTÖR STK YA DA MEDYA MARİFETİYLE KAMUYU DÜRTMELİ
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Birim Müdürü Dr. Atilla Aydın “Türkiye’nin Ulusal YZ Stratejisi ve Eylem Planı” başlıklı panelde Türkiye’nin yapay zeka stratejisinin iki temel fikrizemini bulunduğunu belirterek bunları “Milli Teknoloji Hamlesi” ve “Dijital Türkiye Vizyonu” olarak açıkladı. İnsan kaynağı noktasında Türkiye’nin eksiği bulunmadığını dile getiren Aydın, “Son yıllarda stratejinin de kattığı vizyon sayesinde YÖK’ün bu noktada yeni bölümler açması, sektörün bu konuda iş birlikleri gibi hususlarda zaten ciddi bir atılım olmaya başladı” dedi. Kamu ve özel sektörün iletişiminin zayıf olduğuna işaret eden Aydın, “Tarafların ihtiyacını anlama noktasında iletişim katmanından itibaren zayıflıklar var. Özel sektör daha fazla talepkar olsun. Özel sektör mademki bazı şeylerin önünde koştuğu iddiası ve heyecanıyla gidiyor, bu konuda kamuyu da dürtecek. Bu ya STK marifetiyle olacak ya medya marifetiyle olacak” diye konuştu.
■ YZ artık somut etki yaratan bir gerçeklik
Türkiye Yapay Zeka Zirvesinin açılışında konuşan TRAI Kurucusu Halil Aksu, yapay zekanın artık sadece bir kavram olmadığını, somut etkiler yaratan bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti. Yapay zekanın artık hayatımızın her alanında olduğuna dikkat çeken Aksu, bu teknolojinin hem sunduğu risklere hem de gerçek bilim üretme kapasitesine dair gözlemlerini paylaştı.