FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Batı Akdeniz İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BAKSİFED) tarafından ATSO Konferans Salonunda ‘Finansa Erişim Sohbetleri’ düzenlendi. BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz moderatörlüğünde düzenlenen oturumda Garanti Bankası Bölge Pazarlama Koordinasyon Koordinatörü Mustafa Sağlık, Şeker GYO AŞ Genel Müdürü ve Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) Başkanı Serdar Nuri Eser ve Cervo Capital Advisors Staretejik Yönetim ve Finansal Danışmanlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kirizoğlu konuştu.
Garanti Bankası Bölge Pazarlama Koordinasyon Koordinatörü Mustafa Sağlık, finans sektörünün KOBİ’lere finans sağlanması konusunda hem enflasyon tedbirleri hem de maliyet önlemleri noktasında istekli göründüğünü belirtti.
Banka olarak kadın girişimcilere, start-uplara destek olmak istediklerini ifade eden Sağlık, son düzenlemelerle Gelir İdaresi Başkanlığı verilerini çekerek sektörlere finansman konusunda teminat ve ürün bazlı öneriler sunduklarını söyledi. Önümüzdeki süreçte finansa erişimin kolaylaşıp hızlanacağına dikkat çeken Sağlık, “Faiz indirimleri takip ediliyor. Sorunlu krediler yukarıya doğru gidiyor. Finans talebinde öncelikle şeffaf olunmalı. Her iki taraf için karşılıklı güven çok önemli. Veriler doğru geliyor olmalı. Start-uplar için özel ekip oluşturduk. Kadın girişimcilere önem veriyoruz. Bu konuda büyümek istiyoruz. Esnafı kendimize çekmeyi çalışıyoruz. Her gün 15 milyon müşteriye sürekli paylaşımlarda bulunuyoruz. Büyük-küçük müşteri diye takılmıyoruz. Daha çok müşteriye dokunmak istiyoruz.” diye konuştu.
Halka arzda ortalama yüzde 8 gider ortaya çıkıyor
Şeker GYO AŞ Genel Müdürü ve Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) Başkanı Serdar Nuri Eser de finansa erişimde halka arzın sıkıntılı bir süreç olarak görüldüğünü söyledi. Halka arz sürecinin uzun dönemi kapsadığını vurgulayan Eser, “SPK, halka arz, ve Borsa Kotasyonları süreci zorlaştırıyor. 2 yıldan önce halka arz mümkün görünmüyor. Halka arz ile şirketlerinizi süper lige hazırlıyorsunuz. Halka arzda ortalama yüzde 8 gider ortaya çıkıyor. Halka arz ile şirketler kurumsallaşıyor. Böylece uluslararası fonlardan kredi alabiliyor hale geliyor” dedi. Son dönemde tarım şirketlerinin de halka arz talepleri olduğuna dikkat çeken Eser, halka arzda süreyi kısaltmak için öncelikle şirketlerin Bağımsız Denetim Raporu hazırlaması gerektiğini kaydetti.
Özel sektör tahvil piyasası büyüyecek
Cervo Capital Advisors Staretejik Yönetim ve Finansal Danışmanlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kirizoğlu ise halen halka arz bekleyen 100’e yakın şirket olduğunu bildirdi. Faizlerden sonra ekonomide tahvil arzının konuşulacağını vurgulayan Kiziroğlu, şöyle konuştu: “Önünüzdeki süreçte yatırım fonlarına gidilecek. Özel sektör tahvil piyasası büyüyecek. Buna hazır olmalıyız. Antalya şu anda bu potansiyelin yüzde 20-30’nu karşılayabilecek bir şehir. Ekonomi yükselişe geçince tarım, turizm, enerji ve teknoloji şirketleri sektörlerinde etkili olacak. Risk sermayesine giriniz, buralardan para bulabilirsiniz. İyi fikir iyi projeler olduğunda para bulmada sıkıntı yaşamıyorsunuz.”
Yurtdışında para bulup Türkiye’de yatırım yapmanın herkesin hayali olduğunu anlatan Kiziroğlu, “Kalkınma yatırım bankaları kredi veriyor. Özellikle yüksek teknoloji, çevre teknolojileri ile enerji yatırımları öncelikli. Avrupa Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi birçok yatırım bankası Türkiye’ye kredi kullandırıyor. Yeter ki proje yaratın. Antalya’da 386 sanayi şirketi var. Antalya olarak The Land Of Legends gibi yeni projeler yaratın. Böylece kolay finansmana ulaşabilirsiniz.” dedi.