Hüseyin GÖKÇE
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığı’nda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. İş dünyası temsilcileri ve ilgili bakanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yeni bir eylem planı hazırlığına başlanması kararlaştırıldı.
Bu kapsamda iki aşamalı bir plan uygulanacak. Acil yapılması gerekenler yılbaşına kadar TBMM’de kanunlaştırılacak. Daha sonraki düzenlemeler ise Orta Vadeli Program’da yer alacak ve buradaki takvime göre hayata geçirilecek. Çalışmaların temelini güven ortamı, finansal istikrar, sürdürülebilir büyüme ve istihdam oluşturacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sanayinin daha fazla Anadolu’ya yayılması yönünde herkes in mutabık olduğunu belirtirken, güçlü sanayileşme perspektifi için Orta Anadolu Akdeniz hattı işaret edildi.
3 ayda bir yapılacak
Yeni kabine döneminin ilk YOİKK toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapıldı. Normalde 6 ayda bir toplanması gereken YOİKK üyeleri, 3 ay sonra tekrar bir araya gelecekler.
TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK, ASO, İSO gibi iş dünyası örgütlerinden doğrudan dış yatırımlar başta olmak üzere, cari açığı azaltacak, döviz girdisi sağlayıcı, mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırıcı hususlara yönelik gelen öneriler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sekreteryasında özet halinde YOİKK gündemine taşındı.
“Yeni eylem planı Eylül sonuna kadar hazırlanacak” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz YOİKK toplantısının gündemini ve alınan kararları şöyle özetledi:
■ Son 20 yılda doğrudan yatırımda 255 milyar dolarlık kaynak girişi olurken, cari açığın yüzde 41’i bu kaynakla finanse edildi. Cari açık azaltılırken bunun uzun vadeli kaynakla finanse edilmesi gerekiyor.
■ Yatırım iklimini iyileştirecek çalışmalar; yasal düzenlemeler, idari düzenlemeler, teknik çalışmalar ve süreç iyileştirmeler olmak üzere 4 ana başlıkta ele alınacak.
■ Eylül ayı sonuna kadar Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda yönlendirme ve teknik konularda kısa ve orta vadeli yeni eylem planı ortaya koyulacak.
■ Finansmana erişim konusu en önemli başlıklardan biri olarak ele alınırken, makro politikalar çerçevesinde neler yapılacağı tartışıldı.
■ Tarımsal ve çevresel hassasiyetleri gözeterek daha fazla sanayi alanı oluşturulması gündeme geldi. Verimsiz arazilerde, tarımsal üretime zarar vermeyecek, planlı şekilde sanayi alanlarının geliştirilmesi konusunda anlayış birliği var.
■ Eximbank reeskont desteği güçlendirilecek.
“Demiryolları önceliklendirilecek”
■ Demiryollarının önceliklendirilmesi net şekilde ortaya kondu. Ulaştırmada temel öncelik demiryolunun geliştirilmesi olacak. Demiryollarının liman bağlantıları güçlendirilecek.
■ Risk yönetiminin geliştirilmesi tartışıldı. Sadece deprem değil, her türlü afete hazırlık konuları ele alındı. Konutun yanı sıra, ticaret ve sanayinin de afetlere karşı risk yönetimi tartışıldı. İstanbul başta olmak üzere afete hazırlık çalışmaları hızlandırılacak.
■ Enflasyonla mücadele sürecek. Büyüme ve istihdam artışı, resesyona girmeden sağlanacak.
■ Büyüme kapsayıcı olacak ve sağlanan refah artışından toplumun tüm kesimleri adil olarak faydalanacak.
■ Yatırım ortamı sadece büyük şirketler için değil, KOBİ’ler için de iyileştirilecek.
“Yabancı işçiler için Türkiye’deki işgücüne zarar vermeyecek model”
■ Yabancı çalıştırılmasında hangi kriterlerle hareket edilmesi gerektiği tartışıldı. Türkiye’de karşılığı bulunmayan hususlarda ihtiyaç analizi yapılarak kendi işgücü piyasamıza zarar vermeden, şirketlerin ihtiyacını karşılayacak model konusunda tartışma yapıldı.
■ Çeşitli finansal enstrümanlarla girişimciliğin geliştirilmesi, sermaye piyasalarının daha aktif hale getirilmesi için çalışma yapılacak.
■ Yeşil dönüşüm kapsamında emisyon ticaret sistemi kurularak, buradan elde edilecek kaynaklar yeşil dönüşümü destekleyici olarak kullanılacak.
■ İleri teknolojili sanayi yapısı ve dijital dönüşüm için 5G dahil olmak üzere diğer hususlarda yeni çalışmalar yapılacak.