Hüseyin GÖKÇE
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, Türkiye’de geçen yıl 684 bin 296 siber saldırı olayı olduğuna dikkat çekerek, şirketlerin bu alanda daha fazla yatırım yapması gerektiğini bildirdi. Kestioğlu, siber güvenlik için geçen yıl 382 milyon dolar yatırım yapıldığını belirtirken, saldırıya maruz kalan şirketlerin; itibar, gelir ve kritik veri kaybına uğradığının altını çizdi.
Vodafone Business’in yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu’nun katılımıyla açıldı. Bu alanda yatırımlarını artırarak sürdüreceklerini söyleyen Kestioğlu, Ankara’daki merkezde de siber güvenlik olaylarını 7/24 mercek altına alacaklarını bildirdi.
Siber Güvenlik Merkezinde, atakları anında tespit edip, olası tehditlere karşı anlık müdahale gerçekleştirdikleri bilgisini veren Kestioğlu, “Vodafone Business olarak müşterilerimizin kritik uygulamalarını kesintisiz ve güvenli, verimli şekilde yönetmeye son derece önem veriyoruz. Vodafone Türkiye Ankara Merkezi’mizde yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’mizi faaliyete geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Vizyonlarını, “İşletmelerin dijital iş ortağı olarak dijitalleşme yolculuğunun her aşamasında onların yanında olmak” şeklinde özetleyen Kestioğlu, “Şu anda en kritik konuların başında gelen siber güvenlik alanında şirketlerimizi proaktif bir yaklaşımla yönlendiriyoruz. 500’den fazla metrik ile sistem takibi yapabildiğimiz Ankara’daki Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’mizde, işletmelerdeki siber olayların izlemesini, raporlamasını ve şüpheli olaylara anında müdahale edilmesini 7/24 sağlamamızın yanı sıra, işletmelere siber güvenlik altyapılarının oluşturulması ve geliştirilmesi konusunda proje bazlı çözümler sunuyoruz” diye konuştu.
“Siber güvenlik yolculuğunun başarısı”
Vodafone Grubunun siber güvenlik odağında 15 ülkede 3 bin 101 şirketin katkısıyla hazırlanan bir rapor yayımladığını hatırlatan Özlem Kestioğlu, raporun “Geleceğe Hazır” işletmelerin siber güvenliğin önemini nasıl kavradıklarını ve böylece nasıl daha hızlı ilerleyip başarıyı yakaladıklarını ortaya koyduğunu kaydetti. Kestioğlu, “raporda, siber güvenliğin güvende olmaktan çok daha fazlası olduğu, siber güvenlik konusunda bütüncül bir yaklaşım benimseyen işletmelerin yeni ve heyecan verici fırsatlar yakalayabileceği ve gerçek bir rekabet avantajı elde edebileceği bulguları ortaya konuldu” ifadelerini kullandı.
İşletmelerin siber güvenlik yolculuklarının başarısını güvence altına almak için; Planla, Hazırlan ve Uygula adımlarını attıklarını dile getiren Kestioğlu, “Bu denli rekabetçi piyasa koşullarında müşterilerin güven duyabileceği bir marka inşa etmek hayati bir öneme sahip. Geleceğe Hazır işletmelerin diğer şirketlere kıyasla daha yüksek ihtimalle kapsamlı planları bulunuyor. Onları her ihtimale karşı koruyan da bu hazırlık. Bizler de Vodafone Business olarak, şirketlerin siber güvenliğe yatırım yaparken işletmelerin karşılaştıkları zorlukların farkındayız ve bu yolculuklarında bir çözüm ortağı olarak birlikte işletmelerimizle çalışmaya hazırız” dedi.
SİBER SALDIRILARIN MALİYETİ 8 TRİLYON DOLAR
Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 2023 yılında yapılan siber saldırıların maliyetinin 8 trilyon doları bulduğunu söyleyen Özlem Kestioğlu, bu rakamın 2025’te 10 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Türkiye’de de geçen yıl 684 bin 296 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleştirildiğini vurgulayan Kestioğlu, önceki yıla göre artış oranının yüzde 160 olduğuna dikkati çekti.
SİBER GÜVENLİK YATIRIMLARI YETERSİZ KALDI
Siber dayanıklılığın öneminin çok arttığına vurgu yapan Özlem Kestioğlu, dünyada siber güvenliğe yapılan yatırımın yüzde 76 artmasına rağmen, bu oranın Türkiye’de yüzde 32’de kaldığını kaydetti. Kestioğlu geçen yıl 382 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı siber güvenlik alanında, 2027 yılında ise 504 milyon dolarlık yatırım beklendiğini paylaştı. Sanayinin henüz bu alanda yeterli isteği olmadığını dile getiren Özlem Kestioğlu, Türkiye genelindeki firmalarda çalışan 1000 dijital elçiyi bu alanda eğittiklerini, ikinci eğitim programına başlamayı planladıklarını, bu eğitimler aracılığıyla dijital dönüşümün tetiklenmesinin öngörüldüğünü söyledi.