İSTANBUL/EKONOMİ
Son yıllarda hızla artan enflasyon, tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi. Tüketiciler, fiyat artışlarının etkisini azaltmak için kampanyalı ve promosyonlu ürünlere yönelirken, bu eğilim perakende sektöründe rekor seviyede promosyonlu satışlara yol açtı.
Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemde tüketiciler, bütçelerini daha verimli kullanabilmek için farklı indirim fırsatlarını değerlendirdi. NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve EEMEA E-ticaret Bölge Başkan Yardımcısı Didem Sekerel Erdoğan, promosyon başlığının Türkiye’de son dönemlerde daha da önem kazandığını belirterek, verileri EKONOMİ Gazetesi ile paylaştı.
Erdoğan, “Nitekim 2024 yılının ilk 9 ayında promosyonlu satışların toplam içindeki ağırlıkları yüzde 33’ten yüzde 37’ye çıkmış durumda. NielsenIQ Alışverişçi Trendleri Araştırması 2024 sonuçlarına göre; alışverişçiler fiyat artışlarının etkilerini yönetebilmek adına sadece temel ihtiyaçlara odaklanıyor ve indirimli ürünleri satın alıyor. Bu değer arayışı nedeniyle alışverişçilerin ziyaret ettikleri market sayısı geçen yıla göre artış kaydetti. En çok tercih edilen promosyon tipi ise fiyat indirimleri.” diye konuştu.
Sekerel Erdogan, Türkiye’de toplam Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarının 2024 yılında hacim olarak yüzde 9,9 ve ciro olarak da yüzde 72,5 büyüme kaydettiğini söyledi. Türkiye’nin güçlü büyüme ile global ortalamadan pozitif ayrıştığını kaydeden Didem Sekerel Erdogan, “Yılın geneline baktığımızda gıda, kişisel bakım ve ev bakım ana gruplarının tamamının pozitif hacim büyümesi kaydetti. En çok büyüyen ana kategori yüzde 21 ile dondurma, yüzde 16 ile alkolsüz içecekler ve yüzde 13 ile de temizlik ürünleri oldu. Kategori bazında baktığımızda, hacim olarak en çok büyüme kaydeden ilk 3 kategori sırasıyla buzlu kahve (yüzde 45), evcil hayvan mamaları (yüzde 45) ve oda kokuları (yüzde 31). En çok büyüyen kategorilerin arkasında yatan alışverişçi dinamiklerine baktığımızda ikame ürünler, daha sağlıklı ürün tercihi, daha lezzetli ürünler ve daha yeşil ürünler olarak özetlenebilir.” ifadelerini kullandı.
Atıksız mutfak trendi başladı
Tüketici davranışlarına daha uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında ise Didem Sekerel Erdoğan, “Yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle, tüketici daha verimli bir yaşama ve israfı önlemeye yöneliyor; bu da atıksız mutfak trendini getiriyor. Yine sağlık ve iyi yaşam trendi, bu kez önleyici sağlığa evrilmiş durumda. Alışverişçiler, henüz hastalanmadan tedbir almak adına vitamin ve takviye ürünlerine yönelmekteler. Son dönemde etkili olan bir diğer alışverişçi trendi ise planlı bütçeleme…” dedi.
E-ticaret cirosu yüzde 73 arttı
Didem Sekerel Erdoğan, hızlı tüketimde e-ticaret performansı konusuna da değindi. Bugün hızlı tüketim ürünleri içindeki e-ticaret payının Güney Kore’de yüzde 40, Çin’de yüzde 35 ve ABD’de de yüzde 20’ler seviyesine ulaştığını dile getiren Didem Sekerel Erdoğan, Türkiye’de ise bu payın yüzde 9 olduğunu söyledi. Yakın dönemde çift haneli pay seviyelerinin görüleceğini öngören Didem Sekerel Erdoğan, 2024 yılında Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri e-ticarette yüzde 73’lük ciro büyümesi gerçekleştirdiğini anlattı.
■ ALIŞVERİŞ KİŞİSELLEŞİYOR
Didem Sekerel Erdoğan, sektörün geleceğine yönelik şu ifadeleri kullandı: “Hızlı tüketim ürünleri pazarı güçlü büyümesini sürdürmekle birlikte, temkinli olmamız gereken bir dönemden geçmekteyiz. Burada yeniden tanımlanan tüketici değerlerini ve Z kuşağını anlamamız kritik. Perakende sektörü, fi ziksel mağazalar ve dijital platformlar arasında daha fazla entegrasyon sağlanacağını ve çoklu-kanal ekosisteminin daha da gelişeceğini düşünmekteyiz. Böylece alışveriş deneyimini daha kişisel ve kolay hale gelecek.”