AYSEL YÜCEL
Otomotiv sektöründe binek otomobillerde yaşanan elektrikli rekabeti, hafif ticari araç pazarına taşınıyor. Bir yandan Anadolu Isuzu ve Ford Otosan gibi yerli markalar, elektrikli ticari araç üretimi için harekete geçerken diğer yandan bu segmentte Türkiye’ye sunulan model sayısı da artıyor. Son olarak geçen hafta Volkswagen (VW), yüzde 100 elektrikli hafif ticari araç modeli ID.Buzz’u ekim ayında Türkiye pazarına sunacağını açıkladı.
Şirket, 2025 için iddialı satış hedefl eri açıkladı. Türkiye’de ilk sekiz ayda 47 bin adet yüzde 100 elektrikli otomobil satılırken, aynı dönemde sadece 541 adet yüzde 100 elektrikli hafif ticari araç satıldı. Türkiye distribütörlüğünü Doğuş Otomotiv’in yaptığı Volkswagen’in hafif ticari araç modeli ID.Buzz’un geçen hafta düzenlenen lansmanında konuşan Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel, pazara yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Tolga Senyücel, hafif ticari araç pazarında elektrikli satışlarının binek pazarına oranla çok daha yavaş yol almasının nedenlerini şöyle özetledi: “Ticari araçlarda elektrikli modeller için çok daha fazla bedel ödemek zorundasınız. Batarya ağırlığı da talebi etkiliyor. Çünkü batarya yük kapasitesini aşağı çekiyor. Yani siz belki 500 kg daha fazla yük taşıyabilecekken bundan mahrum kalıyorsunuz. Bir ticari araçta önemli olan aracın toplam işletim maliyeti. Dolayısıyla taşınan yük miktarı en azından bu dönemde hafif ticari araç kullanımında bir nebze de olsa uzakta bırakıyor. Bir diğer önemli konu da menzil. 24 saat çalışan ticari araçlar var. Bu araçların menzili büyük önem arz ediyor. Sonuçta bir binek müşterisi evde, iş yerinde ya da istediği yerde aracını şarj edebiliyor. Hafif ticari araç kullanıcısının ise operasyondan mahrum kalmaması için mutlaka tanımlanmış güzergahta günün 24 saati bu aracı şarj edebiliyor olması lazım. Bu nedenle menzil ayrı bir kaygı olarak potansiyel müşterinin önünde duruyor.”
“Menzilde bir adım öndeyiz”
Alman Volkswagen’in (VW) ikonik modeli T1’in DNA’sını günümüze ve elektrikli mobilite çağına taşıyan model ID.Buzz’ın Pro ve Cargo olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. ID.Buzz’ın, Volkswagen ID ailesinin Türkiye’de satışa sunulan ilk modeli olduğunu belirten Senyücel, “Bizim bugün sunmuş olduğumuz ID Buzz ailesi menzil olarak rakiplerinden bir adım önde. Dolayısıyla biz menzil sorununu en azından şehir içi için şimdilik aşmış durumdayız. ID Buzz Cargo’nun çok talep edileceğini düşünüyoruz” dedi. ID. Buzz, 1 Ekim’den itibaren satışa sunuluyor. ID.Buzz ve ID.Buzz Cargo modellerinde toplam 84 kWh (net: 79 kWh) enerji sağlayan yüksek voltajlı lityum iyon batarya bulunuyor. Batarya, arka aksa entegre edilmiş olan 210 kW’lık elektrik motorunu besliyor. WLTP standartlarına göre ID.Buzz’ın menzili 460 km’ye kadar çıkıyor. Maksimum hız, elektronik olarak 160 km/s ile sınırlandırılmış. Aracın 0’dan 100 km hızlanması ise, Pro modelinde 7.6 saniye, Cargo modelinde ise 10.2 saniye olarak gerçekleşiyor. ID.Buzz Cargo (2+1) Standart Şasi 286 PS (84kWh) modeli 1.950.000 TL ve ID.Buzz Pro (4+1) Standart Şasi 286 PS (84kWh) modeli ise 3.600.000 TL anahtar teslim fiyatıyla satın alınabilecek.
Satışlarda %10 ID.Buzz hedefi
Tolga Senyücel, bu ürünün hem müşteri portföyüne hem de satışlara önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını belirten Senyucel, “Bu yıl için kotalarımız sınırlı da olsa, 2025 yılında pazara sunmayı planladığımız diğer ID.Buzz modelleriyle birlikte, satışlarımızın içinde elektrikli araç satışlarının yüzde 10 pay almasını hedefl iyoruz. Bu konuda hırslı ve iddialı bir hedef koyduk. Bunu gerçekleştireceğimize de inanıyoruz” dedi.
D Charge, 27 ilde 335 soket sayısına ulaştı
Volkswagen’in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv, elektrikli araçları pazara sunmadan önce şarj altyapısına da önemli yatırımlar yaptı. Tolga Senyücel, elektrikli araç pazarında rekabetçi olabilmek için sadece iyi bir model sunmanın yeterli olmayacağını vurgulayarak, “Müşterilerinize sunduğunuz altyapı da önemli. Doğuş Otomotiv, bunun için geçen yıl D Charge şirketini kurmuştu. Bu yıl da EPDK’dan lisansımızı aldık. Şarj altyapısı olarak ihtiyaç duyulan yerlerde hızlı bir yapılandırmaya gittik” dedi. D Charge, Türkiye genelinde 27 ilde 335 soket sayısına ulaştı. Yılsonuna kadar soket sayısının 400’e, 2025 sonunda ise 670’e çıkarılması hedefleniyor.