CANAN SAKARYA/ANKARA
İşverene 2025 yılında sağlanacak 1000 lira tutarındaki asgari ücret desteğinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması yasa teklifinin görüşüldüğü Meclis’te tartışma konusu olurken, muhalefet partileri İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçiler için değil işverenler için kullanıldığı eleştirisi getirdiler.
Bu konudaki eleştirilere yanıt veren TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlığının 2024 yılı sonu itibarıyla 359 milyar lira olduğunu belirterek, “Fon’dan yapılan harcamaların yüzde 60.7’si doğrudan iş gücüne ve işsizlere yönelik harcamalardır, yüzde 35.69’u ise istihdamı korumaya ve artırmaya yönelik olarak ilave istihdamı sağlayan destek teşvik ödemelerini kapsamakta, yüzde 3.61’i ise Fon yönetiminin ve vatandaşa yönelik sunulan hizmetlerin daha etkin sağlanabilmesini temin etmek amacıyla yapılan harcamalardan oluşmaktadır.” dedi.
İşsizlik Sigortası Fonu’nun kuruluş amacı hakkında da bilgi veren Muş, Fon’dan prim ödeyenlere işsiz kaldıkları dönemde ödeme yapılmasının yanı sıra istihdamı koruyucu ve artırıcı tedbirler alındığını belirtti. Muş, “ Fon’dan işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, nakdî ücret desteği, ücret garanti fonu ödemesi gibi ödemeler yapılmakta, ayrıca işbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kursları, staj destekleri gibi programlarla iş gücünün istihdam edilebilirliği artırılmaktadır. ” diye konuştu.