Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çatısı altındaki 26 bölgesel ve 5 sektörel federasyon, İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) ev sahipliğinde Ankara’da ‘Federasyon Başkanları Toplantısı’ düzenledi. Toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, Türk iş dünyasının artık sadece yavaşlama değil, doğrudan bir bilanço kriziyle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Talep daraltıcı politikaların ilk etkisinin hane halkında hissedildiğini, şimdi bu basıncın firmaların bilançolarına da yansıdığını belirten Sönmez, “Anadolu’da, yatırım eğiliminde keskin bir düşüş, istihdamda daralma ve tedarik zincirinde çözülme belirtilerini çok net görüyoruz. Finansmana erişim sorunumuzu dile getirmek artık malumun ilamı anlamına geliyor. Faizler, döviz ve teminatlarla ilgili kaygılar sürüyor. Bu tablo, geçici bir durumun ötesinde yapısal bir sinyal olarak karşımıza çıkıyor. Üretim çarklarında ivme kaybı ve süregelen belirsizlik ortamı, uzun vadede Türkiye’nin potansiyeline ket vurma ihtimali doğuruyor.” dedi.
“Yara bandı, yarayı derinleştirir”
Ekonominin yanı sıra demokrasi, çevre, dijitalleşme, kalkınma, cinsiyet eşitsizliği, hukuk ve adalet başlıklarında da somut ve etkili yapısal çözümlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Sönmez, “Bugün içinde bulunduğumuz ortamda bu sorunlara çözüm üretmeden hayata geçirilecek ‘yara bandı’ tarzındaki uygulamalar, uzun vadede yarayı derinleştirecektir” açıklamasında bulundu.
TÜRKONFED’in dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve toplumsal dönüşüm odağındaki 3D vizyonunun, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler doğrultusunda daha stratejik bir çerçeveye evrileceğini açıklayan Sönmez, bu konudaki yaklaşımlarını şu sözlerle anlattı; “ABD-Çin gerilimi, tedarik zincirlerinin bölgeselleşmesi ve ticaretin güvenlik temelli yeniden örgütlenmesi, bizim gibi ülkeler için yeni fırsatlar yaratıyor. Biz de Türk iş dünyası olarak dünyadaki yeni ticaret rejimine uyum konusunda daha somut planlar oluşturmalıyız. Bunun yanında ekonomik güvenlik kavramına sahip çıkmamız gerekiyor.”
Sönmez, Türkiye’nin finansmana erişim, teknoloji adaptasyonu ve iş gücünün yeniden yetkilendirilmesi başlıklarında bütüncül bir ‘adil geçiş stratejisi’ geliştirmesi gereğine dikkat çekti.
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Federasyon Komisyonu Başkanı Ramazan Kaya, bölgesel yapılanma vizyonunun, her bölgenin kendi potansiyelini ortaya koyabileceği bir zemin oluşturmak üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, “Bu süreçte özellikle birbirine komşu olan federasyonların ortak projeler üretmesi, bilgi paylaşması ve ihtiyaç halinde birbirine destek olması hem sinerji yaratır hem de bölgelerimizin kapasitesini artırır.” diye konuştu.
Yerel kalkınmanın önemi
İÇASİFED Başkanı Süleyman Ekinci de “TÜRKONFED üyesi ve İç Anadolu temsilcisi olarak örgütlü toplumun gücüne inanıyoruz. TÜRKONFED öncülüğünde yerel kalkınmanın önemini biliyoruz. Güçlü bir ses vermek ve daha etkin olmak için birliktelik şart. Bu amaçla bölgemizde üretimin çok yol katettiğini görüyoruz. Ankara artık savunma sanayi ve üretiminin de başkentidir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan açık oturumda tüm federasyonların başkanları söz alarak yeni dönem hedeflerini açıkladı. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Komisyon Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, konfederasyonun dijitalleşme çalışmalarını, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, federasyonun yapısını anlattı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Korkut ve STGM Genel Koordinatör Yardımcısı Murat Özçelebi ise federasyonların genel sekreterleri ile yapılan iş birliğinin ve eğitimlerin sonuçlarını paylaştı.