Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde Anadolu Ajansının düzenlediği “Ortak Gelecek, Ortak Hedefler” temalı İstanbul Energy Forum düzenlendi. Birçok ülkeden bakanlık, sivil toplum örgütü temsilcisi, akademisyen ve iş dünyası temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen forumda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her ne kadar günümüzde enerji arzında bir kriz yaşanmıyorsa da, enerji arz güvenliğinin temini noktasında her zaman hazırlıklı olmak önemlidir. Biz de bu anlayışla enerji politikamızı, çocuklarımızın emaneti olan tabiata zarar vermeden enerji arz güvenliğimizin sağlanması üzerine bina ettik” dedi.
"Enerji üretiminin yanında tasarrufu da artırmalıyız"
Enerjide de tam bağımsız Türkiye hedefiyle hiçbir alanı ihmal etmeden, çevreci görünümlü marjinal yapılardan gelen baskılara ve eleştirilere aldırmadan yola devam ettiklerini anlatan Erdoğan, “Kim ne derse desin enerji dahil hiçbir alanda ülkemizi muhannete muhtaç etmemekte kararlıyız. Allah’ın izniyle bundan da geri adım atmayacağız” dedi.
Akkuyu tümüyle devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını böylece yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ile 35 milyon ton karbon salımının önleneceğini ifade eden Erdoğan, “Enerji üretimiyle eş zamanlı olarak enerji tasarrufumuzu da artırmak, israfı önlemek, sorumluluk duygusuyla hareket etmek mecburiyetindeyiz” görüşünü dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmenistan Devlet Bakanı ve Türkmengaz Başkanı Maksat Babayev ile Türkmen gazının Avrupa’ya taşınması konusuyla gaz ve petrol alanında ikili işbirliğini görüştü.
Bayraktar, “Türkmenistan’ın petrol ve doğal gaz sahalarında milli şirketlerimiz BOTAŞ ve TPAO ile gerçekleştirilebilecek ortak projeleri değerlendirdik” ifadelerini kullandı. Bayraktar, Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili ile iki ülke arasında yüksek elektrik enterkonneksiyon kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaları ele aldı. Görüşmede ayrıca petrol ve doğal gaz işbirliği imkanları da değerlendirildi. Bakan Bayraktar, Bulgar mevkidaşı Malinov ile görüşmesinde ise Avrupa’ya elektrik ve gaz tedarikinin artırılmasını görüştü.
“Türkiye’nin enerjide merkez ülke olması önemli”
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin, doğal gaz piyasasında Batılı ülkelerin farklı yönlere gittiğini belirterek bu dinamiklerin “siyasileştiğini” ifade etti.
Türkiye’nin enerjide merkez ülke ve kesişim noktası olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Sorokin, “Buna ihtiyacımız vardı” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, BOTAŞ’ın, gaz altyapısının geliştirilmesinde ve enerji kaynaklarının modernleştirilmesinde çok büyük rolü olduğunu söyledi.
■ MVM ve Botaş yeni doğalgaz anlaşması üzerine çalışıyor
Macaristan'ın enerji şirketi MVM CEEnergy'nin CEO'su Laszlo Fritsch şirketin BOTAŞ ile yeni bir doğalgaz ithalat anlaşması üzerinde görüştüğünü söyledi. MVM Türkiye'den yaklaşık 300 milyon metreküp doğalgaz ithal etmek için BOTAŞ ile 2023'te anlaşma yaptı. Bu anlaşma iki ülke arasında ilk doğalgaz ticaret anlaşması niteliğini taşıyordu. İstanbul Enerji Forumu'nda Reuters'ın sorularını yanıtlayan Fritsch, "2025 için yeni bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz, daha yüksek hacimler hedefliyoruz" dedi. Fritsch, denize kıyısı olmayan Macaristan için Rus doğalgazının enerji kaynaklarının önemli bir parçası olmaya devam edeceğini ve gazın Macaristan'a ana giriş rotasının TürkAkım boru hattı olduğunu belirtti. Fritsch "Yalnızca sıvılaştırılmış doğalgaza bel bağlayamayız çünkü uzakta ve Rus doğalgazı bölgede hâlâ rekabet gücüne sahip" diye konuştu.
■ Socar, Bursagaz ve Kayserigaz paylarının satışı için görüşüyor
Azerbaycan devlet enerji şirketi Socar, Türkiye'de sahip olduğu doğal gaz dağıtım şirketleri Bursagaz ve Kayserigaz'daki paylarının satışı için potansiyel alıcılarla görüşmeler yürütüyor. Socar Türkiye yetkilisi, satış için görüşmeler yürüttüklerini ve erken aşamada olduklarını belirterek, zamanlama ile ilgili ise bir bilgi vermedi.