MARUF BUZCUGİL /ANKARA
Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve önemli açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, EKONOMİ’nin belediyelerin ekonomik sıkıntıları ve çözüm önerileri hakkındaki sorusu üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TBB’nin birlikte çalışarak belediyelerin röntgenini çekeceklerini duyurdu. İmamoğlu şunları söyledi: “Sayın Maliye Bakanımızla şöyle bir çalışma yapma konusunda bir mutabıklığımız var. TBB Genel Sekreterimiz ve bakan yardımcısı belediyelerin sıkıntılarına bir röntgen çekerek, neler yaşanıyor, hangi gelirlerini arttırılması lazım çalışacaklar. SGK borcunuz var deyip yerel seçimden üç ay sonra haciz işlemi başlatmanızı hiç kimseye, ‘Biz rutini yapıyoruz’ diye anlatamazsınız…”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a kendisine randevu verdikleri için teşekkür eden İmamoğlu şunları söyledi: “Ben Sayın Maliye Bakanımızı ziyaret ettim. Hem Şehircilik Bakanına hem Maliye Bakanına teşekkür ediyorum. Sadece ikisinden randevu talep etmedim, başka talepte bulunduğum bakanlıklar var ama ikisinin nezaket gösterip, dönüp randevu vermesi çok önemli, değerli. Olması gereken aslında ama ne yazık ki değerli… Ama bu oluşmuyor ne yazık ki ülkemizde. Neden oluşmadığını da herkes biliyor.”
Kaboğlu’na tepki İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu’nun sözlerine tepki gösteren Ekrem İmamoğlu, “Anayasanın ilk dört maddesi gayet olumlu bir şekilde tariflenmiştir ve bu dört maddenin mevzu edilecek bir durumu yoktur. Kaboğlu’nun açıklamasını çok talihsiz bir başlangıç görüyorum. Kötü bir başlangıç yapmıştır, üzüldüm şahsı adına” dedi. İmamoğlu, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ölümüne ilişkin olarak, da “Allah bildiği gibi yapsın derim. Ama başka oluşumların üreme kapasitesi var, bu devam etmektedir” diye konuştu.
İstanbul 20 milyon kişiye hizmet ediyor
İstanbul’da büyük bir göçmen nüfusu yaşadığını ancak diğer belediyeler gibi göçmenlerle ilgili hiçbir çalışmaya dahil edilmediklerini belirten İmamoğlu, “İstanbul şu anda 20 milyona yakın insana hizmet ediyor. 16 milyon diyoruz ama 1 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi var. Oturma ve çalışma izni olan yabancılar var. Bunları üst üste koyduğunuzda 20 milyona yakın. Türkiye Belediyeler Birliği’ne bir gündem oluşturdum. Birçok konuda çalışan komisyonlarımız var. Dedim ki şu nüfus mesele bir daha ele almalıyız. İstanbul’da mülteci meselesi önemli. Biz bunu sudan ölçüyoruz. Görüyoruz ki 2 milyonun üzerinde sığınmacıyı misafir ediyoruz. Yani İstanbul’un nüfusu 16 milyon küsur değil. Biz artık 3 milyon 200, 3 milyon 300 bin günlük su tüketimine ulaştık. Bu 2 milyon 600 bin metreküplerdeydi” diye konuştu.