ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme planlarının olmadığını açıkladı. CBS News'e konuşan Harris, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu belirtti. Hamas ve Filistinlilerin aynı sayılmaması gerektiğini vurgulayan Harris "Filistinliler, İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ediyor" dedi. İsrail-Filistin çatışmasında savaş kurallarına bağlı kalınması gerektiğine dikkati çeken Harris, Filistin’e insani yardım akışının devam etmesinin önemine işaret etti. "İsrail'e veya Gazze'ye asker gönderme planımız veya niyetimiz yok" ifadesini kullanan Harris, İran'a da konuya dahil olmaması çağrısında bulundu.
Terör örgütü Hamas’ın bir konserde yüzlerce genci katlettiğini, çok sayıda İsrailli’nin de hayatını kaybettiğini hatırlatan Harris, “İsrail'in hiç şüphesiz kendini savunma hakkı vardır. Bununla birlikte Filistinliler eşit ölçüde güvenliği, kendi kaderini tayin hakkını ve onuru hak ediyor” şeklinde konuştu. Harris ayrıca, ABD yönetimi olarak savaş kurallarına uyulması ve insani yardımın sağlanması gerektiği konusunda çok açık olduklarını da ekledi.
“Yardım akışı derhal artırılmalı”
ABD Başkanı Joe Biden ise, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefon görüşmesinde Gazze'de sivillerin korunmasının önemine ve bölgeye insani yardım akışının artırılmasına dikkati çekti. Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Biden'ın görüşmede "İsrail'in, teröre karşı vatandaşlarını korumak konusunda her türlü hakkı ve sorumluluğu olduğunu ve bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğinin altını çizdiği" bildirildi. Biden'ın, "Gazze'deki sivillerin ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladığı" aktarılan açıklamada, iki liderin düzenli istişarelerde bulunmaya devam etme konusunda mutabık kaldığı bilgisi verildi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları havadan ve karadan devam ederken İsrail ordusu da, askerlerin "kara operasyonlarını genişletmeye" devam ettiğini duyurdu. Operasyonlar sırasında İsrail güçleri ile Filistinli gruplar arasında çatışmalar yaşandığı ve Hamas'ın birçok üyesinin öldürüldüğü aktarıldı. İsrail yönetimi, henüz resmi olarak kara operasyonunun başladığını duyurmasa da orduya ait çok sayıda tankın Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi yakınında yer alan tarım arazilerine konuşlandırıldığı görülmüştü. İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 3 bin 342'si çocuk, 2 bin 262'si kadın olmak üzere 8 binin üzerine yükselirken yaralı sayısı da 20 bini geçti. İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 116 Filistinli öldü, 1900'den fazla Filistinli yaralandı.
İsrailli ekonomistlerden "harekete geçme" çağrısı
İsrailli 300 ekonomist, ülke ekonomisinin acil eylem planı gerektiren zor bir dönemden geçtiği kousunda Başbakan Binyamin Netanyahu ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i uyardı. Aralarında eski İsrail Merkez Bankası Başkanı, eski banka denetçileri, Nobel ödüllü profesör, Maliye Bakanlığı eski üst düzey yetkililerinin yer aldığı 300 ekonomist Netanyahu ve Smotrich'in krizin boyutunun farkında olmadıklarını savunarak "İsrail ekonomisi zor bir dönemle karşı karşıya. Büyük hasarı önlemek için derhal önlemler alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Savaş için gerekli olmayan tüm faaliyetlerin finansmanının derhal durdurulmasına, ekonominin yeniden inşa edilmesine ihtiyaç duyulduğu kaydedilen mesajda, mevcut tasarrufl arın İsrail ekonomisine zarar vereceği, farklı tasarrufl arın gerektiği aktarıldı. Mesajda, "İsrail devletinin aldığı ağır darbe, ulusal öncelikler sıralamasında köklü bir değişikliği, bütçenin savaşın zararlarını gidermek, mağdurlara yardım etmek ve ekonomiyi canlandırmak için aktarılmasını gerektiriyor" denildi. Savaştan sonra harcamaların on milyarlarca şekeli bulabileceği aktarılan mesajda, Başbakan ve Maliye Bakanı, 2023 bütçesindeki tüm harcama kalemlerini bir an önce gözden geçirmeye çağrıldı. İsrail Maliye Bakanlığı, dün saldırılardan etkilenen işverenler ve işçiler için yeni bir yardım planı yayımlamıştı.
Ürdün, ABD’den Patriot hava savunma sistemi istedi
Ürdün, bölgedeki çatışmaları gerekçe göstererek ABD’den topraklarına Patriot Patriot hava savunma sistemleriyle güçlendirmesini istedik" dedi. ABD’nin bölgedeki gücünü artırmak için son aylarda Ürdün askeri tesislerini kullandığı öne sürülmüştü. hava savunma sistemi konuşlandırmasını istedi. Ürdün Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Mustafa Hiyari devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “ABD’den savunmamızı Hiyari konuya ilişkin açıklamasında, Pentagon'un Ürdün’deki üsleri kullanarak İsrail'e askeri ekipman ve silah sevkiyatı yaptığına ilişkin iddiaları yalanladı. Ürdün, Suriye'deki savaş nedeniyle 2013’te topraklarına Patriot füzeleri konuşlandırmıştı.
İki devletli çözüm olmadan işbirliği yapmayız
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, iki devletli çözümle sonuçlanacak bir sürece dönmeden Filistin yönetiminin Gazze konusunda İsrail'le işbirliği yapmayacağını söyledi. Iştiyye, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana Hamas kontrolünde bulunan Gazze'deki gelişmeler, bölge ülkeleri ve ABD'nin Filistin konusundaki adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İki devletli çözümle sonuçlanacak bir barış sürecine dönülmeden Gazze konusunda İsrail'le işbirliği yapmayacaklarını belirten Iştiyye, kapsayıcı ve barışçıl bir vizyon olmadan bu işbirliğinin Filistin yönetimince kabul edilmeyeceğini vurguladı. Iştiyye, "Batı Şeria'da siyasi bir çözüm olmadan Filistin yönetiminin Gazze'yi idare etmesi, Filistin yönetiminin bir F-16'ya ya da İsrail tankına binmesi gibidir" dedi. Iştiyye, Batı Şeria'da bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sağlanmasıyla iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze'nin sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu. Iştiyye, komşu ülkelerin de Filistin'de barış olmadan bölgede barış olamayacağını gördüğüne dikkati çekerek, "Tüm açık sözlülüğümle şunu söylemeliyim, Araplar bizden bıktı. Filistin'de bir çözüm istiyorlar çünkü onlar için önemli bir sorunuz" diye konuştu. Kalıcı barış için ABD'nin de liderlik göstermesi gerektiğini ancak Biden'ın bu konuda hiçbir girişimi olmadığını belirten Iştiyye, "(Biden) Herhangi bir özel temsilci bile atamadı, hiç tutulmayan sözlerden bile vermedi. İsrail'i finanse etmeye devam etti. Bu da bir kızgınlık oluşturdu" dedi.