FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclisi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğiyle Sağlık Turizmi Akdeniz Bölge Toplantısı, Antalya’da gerçekleştirildi.
Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Antalya Milletvekili Sururi Corabatır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülgen, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver ile sektör ve STK temsilcileri katıldı.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, son 25 yılda sağlık sistemindeki değişimin Türkiye’yi dünyada ilk sıralara yerleştirdiğini söyledi. Şahin, şunları kaydetti:
‘’Son 25 yılda fiziki kapasitemizi hızla büyütürken, sağlık personelimizi de sayı ve kalite açısından artırdık. Modern sağlık araç ve gereçleriyle donanımımızı güçlendirerek, dünyadaki en iyi hastanelerle hizmet veren bir ülke konumuna geldik. Antalya özelinde ve Türkiye genelinde de turistik yatak kapasitesi olarak dünyadaki en yüksek kapasitelere sahip ülkeler arasına girdik. Sadece sayı olarak değil, kalite açısından da Antalya’daki oteller ve turizm hizmet sektörü, dünyanın en kaliteli hizmet sunan sektörlerinden biri hâline geldi.”
"Antalya, sağlık turizminde önemli bir aktör"
Antalya’nın güçlü altyapısı ve olanakları ile sağlık turizmi alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Vali Şahin, “Bugün Antalya’dan 300’ün üzerinde dünya şehrine uçak seferi düzenleniyor. Antalya, kaliteli ve makul maliyetli sağlık hizmeti sunma kapasitesine sahip bir şehirdir. Avrupa pazarındaki mevcut potansiyeli iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Böylece Antalya’nın sağlık turizminden alacağı payın çok daha ileri seviyelere ulaşacağına inanıyorum.’’ dedi.
"Türkiye sağlık turizminde lider ülke oldu"
ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman da, Antalya’nın turizmdeki başarısını sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret olmadığını söyledi. Antalya’daki hastaneler ve hekimlerin bugüne kadar bu ihtiyaca yüksek memnuniyetle yanıt verdiğini ifade eden Hacısüleyman şöyle devam etti:
‘’Antalya, sağlık turizmini bu şekilde büyüttü. Artık insanlar, sadece tatil yapmak için değil, (Şu hekim Türkiye’deymiş, şu hastane Antalya’daymış) diye bilerek Antalya’ya geliyorlar. Konforlu, temiz, güler yüzlü ve dünya standartlarında hizmet veren bir sistem var. Türkiye, artık sağlık turizminde lider ülkelerden biri oldu. Bu başarıya sadece ekonomik değil, itibar ve güven açısından da bakılması gerekir. Pandemi döneminde birçok gelişmiş ülkenin sağlık sistemi çökerken, Türkiye dimdik ayaktaydı. Yılların sağlık birikimi bugün uluslararası alanda bize güç katıyor.’’
Sağlık turizminin wellness gibi yeni kavramlarla birleşerek büyüdüğünü ve bu alandaki dünya turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturduğunu vurgulayan Hacusüleyman, ‘’ Önümüzdeki 5 yıl içinde bu oran yüzde 20’ye ulaşabilecek. İnsanlar artık kendilerini iyi hissetmek için para harcamaya daha istekli. Bizim bu talepleri karşılayacak nitelikte bir yapımız var. Bundan sonraki süreçte Türkiye olarak artık hata yapmamalıyız. Turizm deneyimine sahip, dünyada örnek gösterilen bir ülkeyiz. Artık çıkaracağımız her uygulama, her yönetmelik ve her adım mükemmel olmak zorunda. Bize bu yakışır.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından “Sağlık ve Turizm Alanında Kamu Stratejileri ve Yol Haritaları” başlıklı panelin moderatörlüğünü ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman yaptı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver’in yer aldığı panelde, sağlık turizminin Türkiye için stratejik önemi, Antalya’nın bu alandaki potansiyeli ve kamu politikalarının yön verici rolü kapsamlı şekilde ele alındı. Sağlık ve turizmin entegrasyonuyla doğan yeni fırsatların tartışıldığı panelde, mevcut kamu stratejilerinin yanı sıra gelecek dönem yol haritaları da paylaşıldı.