FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) önceki dönem başkanlarından Fikret Orman, spor kulüplerinde borcu artıran faktörlerin kur riskleri, futbol ekonomisindeki aşırı enflasyon, yüksek oyuncu maliyetleri ve Avrupa’daki rekabet olduğunu belirtti.
BJK önceki dönem başkanlarından iş insanı Fikret Orman, Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) tarafından düzenlenen aralık ayı kahvaltılı üye toplantısına katıldı.
ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş, ANTGİAD’ın girişimcilik, eğitim, kadın liderliği ve genç istihdamı alanlarındaki projelerle ilgili bilgi verdi. Sosyal sorumluluk faaliyetlerinin dernek için temel bir değer olduğunu belirten Yavaş, son dönemde Türkiye’nin gündeminde yer alan temiz toplum, temiz iş dünyası ve temiz spor konularına dikkat çekerek yasa dışı bahis ve şike tartışmalarına yer verdi. Yavaş, “Alın teri kutsaldır, emek kutsaldır. Rekabet sahada olmalıdır. Şeffaflık ve adalet hem iş dünyasının hem sporun temel taşıdır. Diliyoruz ki spor camiası arınmış ve hak edenin kazandığı adil bir iklime kavuşsun” dedi.
ANTGİAD Başkanı Yavaş’tan sonra BJK önceki dönem başkanlarından Fikret Orman ‘’Liderlik, Spor Yönetimi ve İş Dünyası Üzerine Derin Bir Söyleşi’’ gerçekleştirdi. Orman, ANTGİAD başkanı Ercan Yavaş’ın sorularını yanıtladı.
Orman, Beşiktaş’ın yeniden yapılanma sürecinden modern spor ekonomisine, teknik direktör seçimlerinden transfer stratejilerine, şampiyonlukların arka planındaki yönetim aklından, iş dünyasındaki büyük projelere kadar soruları yanıtladı.
Başkanlığa aday olmaya nasıl karar verdiniz. Göreve geldiğinizde karşılaştığınız tablo nasıldı? diye yöneltilen soruya, Orman, ‘’Beşiktaş zorlu bir dönemden geçiyordu ve sorumluluktan kaçamadığımı hissettiğim için aday oldum. Beşiktaş büyük bir kulüptü ama ekonomik olarak ciddi sıkıntılar içindeydi. Bu tabloyu değiştirmek için hem finansal hem de yapısal dönüşüm gerekiyordu” yanıtını verdi.
“Arka arkaya gelen şampiyonlukların ve Avrupa başarılarının görünmeyen stratejisi neydi?” sorusunu ise Fikret Orman “Başarı tesadüf değildir. Doğru kadroyu kurmak, doğru hocayı seçmek, doğru finansal modeli uygulamak ve camiayı tek yürek yapmak zorundasınız. Biz o dönemde tüm bu unsurları aynı anda doğru yönetmeyi başardık. Ayrıca genç yeteneklere verilen önem ve sportif başarıyla ekonomik disiplin bir arada yürütülmesi gerekir.’’
Orman, spor kulüplerinde borcu artıran faktörler nelerdir? Sorusuna, ‘’Kur riskleri, futbol ekonomisindeki aşırı enflasyon, yüksek oyuncu maliyetleri ve Avrupa’daki rekabet seviyesi gibi unsurlar var’’ karşılığını verdi.
ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş’ın Beşiktaş camiasında Süleyman Seba’dan sonra en iz bırakan başkanlardan biri olarak anılmak size ne hissettiriyor sorusuna şu yanıtı verdi:
‘’Süleyman Seba ile kıyaslanmak, sorumluluğu ağır, gururu büyüktür. Süleyman Seba ile aynı cümlede anılmak büyük bir gururdur ama aynı zamanda omuzlarınıza büyük bir sorumluluk yükler. Ben Beşiktaş’ta kalıcı değerler bırakmak için çalıştım.”
İş dünyası ve yatırım felsefesi hakkında da görüşlerini açıklayan Fikret Orman, ‘’İnşaat ve turizm sektörlerinde yatırım yaparken en önemli göstergelerin başında lokasyon, finansman modeli ve talep projeksiyonu geliyor. Bir projeye başlarken ilk baktığım şey nakit akışının sürdürülebilir olup olmadığıdır. Genç iş insanlarına mesajım, ölçmeden büyümeye kalkmayın. Önceden ölçtüğünüz rakamlar sizi her zaman korur” dedi.