Sabancı Holding, 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. Söz konusu dönemde güçlü bilanço yapısını sürdüren Sabancı Holding’in kombine gelirleri ilk 9 ayda 868,3 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, Holding’in kombine FAVÖK’ü ise 101,5 milyar TL olarak gerçekleşirken, banka dışı segmentte çeyrek bazda FAVÖK marjında artış kaydedildi. Yılın ilk 9 ayında düşük borçluluk oranını koruyan Holding, banka dışı gelirlerinin yüzde 12,6’lık bölümünü banka dışı yatırımlara ayırırken, zorlu piyasa koşullarına rağmen yatırım iştahını sürdürdü
“CAPEX/GELİR ORANIMIZI 2029’A KADAR YAKLAŞIK İKİ KATINA ÇIKARACAĞIZ”
Bu dönemde Topluluk şirketleri tarafından atılan tüm adımların, stratejik bir planın parçaları olduğunu ifade eden Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Bu planımızı geçtiğimiz dönemde Londra’da yabancı yatırımcılarla da paylaştık. Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından 100’ün üzerinde temsilcinin katıldığı konferansta, 2024-2029 arasını kapsayan 5 yıllık yol haritamızı açıkladık. Bu konferansımızın temasını ‘Sürdürülebilir, Dijital ve Ölçeklenebilir’ olarak belirleyerek aslında yatırımcılara da gelecek dönemdeki üçlü büyüme formülümüzün ipuçlarını verdik. Bu formül ışığında, halihazırda portföyümüzde önemli yer tutan banka ve finansal hizmetler işlerimize ek olarak, önümüzdeki 5 yıllık dönemde, enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri, mobilite çözümleri ve dijital teknolojiler alanında yapacağımız yatırımlarla daha dengeli bir portföy yapısına sahip olacağız. Bu süreçte Topluluk şirketlerimiz, bir yandan ana işlerini koruyup büyütürken bir yandan da yeni büyüme platformlarında, dünyanın en iyi uygulamalarının izinde olacak” dedi. Bu plan doğrultusunda, bugün yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olan Holding net aktif değerini de 2029’a kadar yüzde 100’lük artışla 20 milyar dolar seviyesine çıkartmak istediklerini söyleyen Cenk Alper, şöyle devam etti: “Diğer yandan 2024 yılında yüzde 19 seviyesinde olan yabancı para gelir oranımızı yüzde 30’un üzerine taşıyacağız. Bunu yaparken, Türkiye’de ve yurt dışında yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Bu doğrultuda banka dışı yatırım harcamalarımızın (CAPEX) gelirlerimize oranını yüzde 11 seviyesinden yüzde 15-20 aralığına çıkarmayı hedefl iyoruz. Bu artış, yatırım hızımızı artırma konusundaki kararlılığımızın çok net bir göstergesi.”
“TOPLULUĞUN YURT DIŞINDAKİ EN BÜYÜK SATIN ALMASINI YAPTIK”
Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun son dönem gerçekleşmeleri hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünyanın 4 farklı kıtasındaki 8 ülkede üretim gerçekleştiren Malzeme Teknolojileri Grubumuz bünyesindeki Çimsa, İrlanda merkezli Mannok Holdings’i bünyesine katarak, Sabancı Topluluğu’nun bugüne kadarki en büyük yurt dışı satın almasına imza attı. Bu satın alma, İspanya ve ABD’den sonra, Birleşik Krallık’ta da Çimsa’ya yeni kapılar açacak. ‘Mobilitenin elektrifikasyonu’ vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Temsa, Türkiye’deki elektrikli ticari araç pazarında son 3 yılda elde ettiği yüzde 67’lik pazar payıyla bu alanın tartışmasız lideri oldu.” Alper, banka dışı alanlarda odaklı büyümeye devam ederken Akbank’ın da 2024’ün dokuz aylık döneminde ekonomiye sağladığı kredi desteğini 1 trilyon 292 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 1 trilyon 591 milyar TL seviyesine çıkardığını hatırlattı.
“Yenilenebilir enerjide varlığımızı artırıyoruz”
Enerji üretiminde hem Türkiye’de hem de ABD’de yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ettikleri bilgisini paylaşan Cenk Alper, Enerjisa Üretim’in 3.813 MW seviyesinde olan kurulu gücünü 2026’da 5 bin MW’ın üzerine taşırken, yenilenebilir enerjinin yüzde 46 olan payını ise yüzde 60 seviyesine yükselteceklerini bildirdi. Enerjisa Üretim’in toplam kurulu gücü 1.000 MW olacak YEKA-2 projelerinin 750 MW’lık kısmının fi nansmanı için yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi anlaşmasını imzaladıklarını anlatan Alper şu bilgileri verdi: “Sabancı Renewables da ABD’de inşaatı devam eden Oriana Solar projesi için Tax Equity Investor’dan (vergi avantajlı sermaye yatırımcısı) 137 milyon dolar tutarında fi nansman sağladı. Sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte, ABD’deki ikinci enerji üretim projemizin tüm fi nansman işlemleri tamamlandı. Tüm bu çalışmalarımız doğrultusunda, ABD’de daha önce duyurduğumuz 1.000 MW’lık kurulu güç hedefi mize emin adımlarla ilerliyoruz.”