Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcılarından Ekos Electric, Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan’da inşa edilen Afrika’nın en uzun binası Tour-F’nin orta gerilim elektrik ve otomasyon altyapısını kuracak. 9 Şubat 2024 tarihinde ilgili sözleşmeyi imzalayan şirket, bu ay projeyi tamamlayarak teslim etmeyi hedefliyor. Bölgenin en tanınan mimarlarından Pierre Fakhoury tarafından tasarlanan ve 386 metreye ulaşacak yüksekliği ile tamamlandığında Afrika’nın en uzun gökdeleni olacak Tour F’nin ise 2025 yılının ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Ekos Electric İş Geliştirme Direktörü Mehmet İmeryüz, “Aynı zamanda 4 kıtada 34 ülkeye yayılan müşteri ve hizmet ağımız ile ülkemizin teknoloji ve mühendislik alanındaki rekabetçi gücünü ortaya koyuyoruz. Tour F projesi de Türkiye’nin mühendislik ve teknoloji alanındaki potansiyelini ve küresel düzeydeki etkisini göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca; Abidjan’ın siluetini belirleyen ve şehrin iş merkezi Le Plateau’da yükselen Tour F, Fildişi Sahili’nin modernleşme vizyonunun bir sembolü. Dolayısıyla Ekos Electric’in bu prestijli projeyi kazanması, Türk mühendislik ve teknoloji sektörünün uluslararası alandaki güvenilirliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.” dedi.
“Bir mahalleyi, bir binaya ilk kez sığdırıyoruz”
Tour F’de kurulacak elektrik ve otomasyon sisteminin özellikleri ve işleyişi hakkında da bilgi veren Mehmet İmeryüz, şunları kaydetti: “Orta gerilim şebekesi bakımından burası bir bina değil, büyük ölçekli bir mahalle seviyesinde. Bir Ana Dağıtım Merkezi, bir Jeneratör Merkezi ve enerjisini bunlardan temin eden, katlara dağılmış 8 adet trafo merkezi var. Bu merkezler, yedeklemeli olarak bir halka mimarisiyle birbirlerine bağlı olacak şekilde kuruluyor. Tasarladığımız kilitleme ve otomasyon sistemi sayesinde elektrik enerjisi tüm trafolara güvenli, kararlı ve sürekli bir şekilde sağlanacak. Herhangi bir olağandışı durumda (ana omurga üzerinde bir elektrik arızası, kısa devre, jeneratörlerin ya da Ana Dağıtım Merkezi’ni besleyen hatların devre dışı kalması gibi), hiçbir trafo enerjisiz kalmayacak şekilde sistem kendisini yenileyecek. Benzer altyapıları şehir şebekelerinde kurmak temel işimiz olsa da; bu proje ile bir mahalleyi, bir binaya ilk kez sığdırıyoruz. Ayrıca, mahallelerde bu seviyede bir yedeklilik ve otomasyon sistemi de pek tesis edilmiyor.”