MÜSİAD Ankara’nın düzenlediği 4. Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (MRBS) tamamlandı. İki gün süren zirvede, Türkiye’nin radar ve sınır güvenliği alanında geliştirdiği ürünler ve bu yöndeki projeler değerlendirildi. Zirvenin açılışında konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, radar ve sınır güvenliği sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesine önem verdiklerini kaydetti. Demir, Türkiye’nin sınırlarının önemine işaret ederek, “Radar sistemleri harp alanının ve sınır güvenliğinin temel ve vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir, bunu da çok yakından biliyoruz. Bu nedenle askeri ve sivil radar sistemlerine yönelik orta ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarımızın yurt içinden karşılanması ve bu alanda yerli sanayinin kabiliyetlerinin geliştirilmesi, üniversite ve araştırma merkezlerimizin de bilgi birikiminin kullanılarak savunma sanayisinde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda erken ihbar radar sistemi ailesinin yeni ürünü olan ‘Alçak İrtifa Radar Sistemi Projesi’nin ilk ürününü yakın zamanda envantere vereceğiz” dedi.
Yeni ürünler gösterilecek
İsmail Demir, hayata geçirilen büyük projelere işaret ederek, “Yakın zamanda insansız savaş uçağı Kızılelma ilk uçuşunu yapmıştı. 18 Mart bizim için bir milat tarihti ve 18 Mart’ta Milli Muharip Uçağımız hangardan çıktı, taksi yaparak pist başına gitti. Bunun yanında Hürjet’imiz, Atak-2 ve Anka-3 görücüye çıktılar. Bu bilinen gelişmelerin yanında bilinmeyen ve yeni sürprizlerimizin olacağını da belirtmek isterim. Önümüzdeki günlerde bizi takibe devam edin” diye konuştu. Zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise Ankara’nın savunma sanayiinde önemli bir seviyeye geldiğini belirterek, Ankara’da oluşan altyapının gelişimi hızlandırdığını vurguladı. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan da etkinliğin radar ve sınır güvenliği alanında yabancı katılımcılarla birlikte önemli bir bilgi noktası olduğunu vurguladı.
Temel Kotil: Hürjet ve ATAK-2 uçuşa hazırlanıyor
Etkinlikte sunum yapan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık ve diğer projelere yönelik olarak mühendis alımlarının sürdüğünü ve 6 bin olan mühendis sayısını 10 bine çıkaracaklarını vurguladı. Hürjet’in yer taksi testleri yaptığını, Atak-2 saldırı helikopterinin montajının devam ettiğini ve Anka-3 jet İHA’nın taksi yer testlerinde olduğunu belirten Kotil, genel maksat helikopteri Gökbey’in de 3 adetinin ilk teslimatının yapılacağını bildirdi. Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da özgün ürünleriyle fi ziki asker kullanmadan sensörlerle güvenlik sağlayan çözümler ürettiklerini belirterek, harita üzerinde izleme dahil geniş gözlem imkanı sağladıklarını vurguladı. Etkinliğe, 45 ayrı ülkeden yetkili ve sektör mensupları katıldı. Toplam ziyaretçi sayısının da 2 bini geçtiği bildirildi. Zirvede 68 fi rma ürün ve hizmetlerini sergiledi.