Avrupa seyahat pazarının en büyük grubu TUI ana faaliyet alanı olan tur operatörlüğü bölümü zayıflarken aldığı stratejik kararla otelcilik alanına odaklanmaya devam ediyor. Grup en büyük kârı elde ettiği konaklama ve kruvaziyer alanındaki faaliyetlerini büyütmeye devam ederken tur operatörlüğü bölümünü dönüştürme çalışmaları yapıyor. TUI CEO’su Sebastian Ebel Ebel, “Garantili ve sabit kotalı klasik tur operatörlüğünün rolü azalmasına, büyüme planlarında çok az rol oynamasına rağmen önemini koruyor. Seyahat acenteleriyle işbirliği de hayati önem taşıyor, onların kilit rollerini değiştirmeye yönelik herhangi bir çabamız da yok” dedi.
“Kâr otelcilikte”
TUI CEO’su Sebastian Ebel 2023 yılı bilançosuyla ilgili bilgi verirken, "550 milyon Euro’luk işletme kârının 236 milyon dolarlık bölümünün otelcilik ve alanındaki faaliyetten gelirken, kruvaziyer alanı da 236 milyon Euro’luk katkıda bulundu; bu miktar, tüm pazarlardaki tur operatörleri ve havayolu şirketlerinin toplamı kadardır” diye konuştu.
Grubun ana faaliyet alanı olan tur operatörlüğü faaliyetini değerlendiren Ebel, “Bu, genel bilanço açısından trajik değil ancak işimizin çekirdeği görünüşe göre kilo kaybediyor” dedi ve ekledi. "Tur operatörlüğü işi dönüşüm içinde” dedi.
“Optimize edilecek”
Ebel tur operatörlüğü alanındaki dönüşümün gelecekte kapasitelerin kullanıl ması ve “ortak ve ölçeklenebilir platformlar temelinde yeni ürünler ve yeni konuklar aracılığıyla büyüme sağlamak için pazar konumlarının güçlendirilmesi” şeklinde olacağını belirterek “TUI, geçen yıl Almanya dahil ek pazarlarda yalnızca otel, yalnızca uçuş ve dinamik paketleme alanlarında iş için grup çapında platformları kullanıma sundu ve bu platformların kapasitelerini geliştirmeye ve optimize etmeye devam edecek. Bu, garantili ve sabit kotalı klasik tur operatörlüğü işinin önemini koruduğu ancak büyüme planlarında çok az rol oynadığı anlamına geliyor” diye konuştu.
TUI CEO’su “Uygulama aracılığıyla dijital olarak satılan seyahatlerde daha fazla büyüme elde etmek için uygulamamızı daha da geliştirmek ve buraya odaklanmak istiyoruz. Bu aynı zamanda “pazarlama yetkilerinin daha iyi yakalanmasını, otomatik pazarlamanın tüm ürün ve kanallara genişletilmesini ve iyileştirilmiş kanallar arası pazarlama yoluyla satışların artırılmasını” da içerir” dedi.
TUI üç yıl sonra kâra geçti
TUI Grubu, üst üste üç yılı zararla kapattıktan sonra 2023’te kâra geçti. Grubun açıkladığı 1 Ekim 2022-30 Eylül 2023 mali yıl bilançosuna göre şirketin, Faiz ve Vergi Öncesi Kazanç hariç (FVÖK) faaliyet kârı yüzde 139 artışla 977 milyon Euro olarak gerçekleşti. Geçen yıl bu rakam 408 milyon Euro idi. Bu durumda TUI 2022’de 212 milyon euroluk zarardan 2023’te 455 net kâra geçti. Grubun satışları da 20,7 milyar euro ile rekor yıl olarak kabul edilen 2019’un 18.9 euroluk satışın da üzerinde gerçekleşti. TUI, 2024 yılında FVÖK’ün yüzde 25, satışların ise yüzde 10 artmasını bekliyor.