Bestenigar KARA
AmCham Türkiye ve TAİK, Eylül ayında Amerikan kamu temsilcileri ve iş dünyası ile bir araya gelecek. Toplantılarda, ekonomik ve ticari ilişkilerdeki fırsatlar ele alınacak. Etkinliklerin, 100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefine katkı sağlaması bekleniyor. Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) ve Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK), Eylül ayında ABD’ye çıkarma yapacak. AmCham Türkiye, 12- 15 Eylül arasında Washington’a gerçekleştireceği ziyaret esnasında ABD Kongre, Senato Üyeleri ve düşünce kuruluşları ile birebir yaklaşık 50 toplantı gerçekleştirecek. Ayrıca kurum, 18 Eylül’de New York’ta düzenleyeceği uluslararası bir lansmanla, iki yıldır yürüttüğü Global Turks projesinin sonuçlarını açıklayacak. Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) ise bu yıl 13.’sünü düzenleyeceği Türkiye Yatırım Konferansı’nı 19-20 Eylül tarihlerinde New York’ta gerçekleştirecek. TAİK, Goldman Sachs ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve yatırımcıları 19 Eylül’de bir araya getirecek. Kurum, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 20 Eylül’de 20 Fortune 100 CEO’su ile buluşturacak.
AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin son 12 ayda 30,9 milyar dolara ulaştığını söyledi. “Bu dönemde Türkiye 42 milyon dolarlık ticaret fazlası verdi. 2013’te 20 milyar dolar seviyesinde bulunan ikili ticaret hacmi 2022 yılında 32,1 milyara ulaştı” dedi.
ABD'ye ihracat için yol haritaları hazırlanıyor
TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, dış ticaretteki dengeyi iki ülke lehine sürdürmek istediklerini belirtti. Yaklaşık dört yıldır Boston Consulting Group ile ABD’nin Türkiye’den ihraç edeceği mallar konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yalçındağ “Aynı çalışma ABD’de de yapılıyor. İhraç mallarına yönelik ihtiyaç ve sektörler belirlendikten sonra, bu sektörlerin temsilcileri ile bir araya geliyoruz. Onları ABD’ye ihracat konusunda teşvik ediyoruz; yol haritaları hazırlıyoruz,” dedi. Yalçındağ bu çalışmayı sürekli yapmak zorunda olduklarını, aksi takdirde Türkiye’nin ABD’den yaptığı yoğun ithalat nedeniyle dış ticaret açığı verebileceğini vurguladı. TAİK Başkan Yardımcısı Haydar Yenigün ise, söz konusu çalışmalarda sınırlama yapmadıklarını ifade etti.