Duygu GÖKSU
Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, fuarizmir’de 28’inci defa kapılarını açtı. Dünyada doğal taş ve mermer sektörünün en büyük üç fuarından biri olan Marble, 29 Nisan tarihine kadar sektörün profesyonellerini fuarizmir’de buluşturmaya devam edecek.
Fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Marble, bu yıl daha da büyük bir önem taşıyor. Bu yıl fuarda, önceki yıllardan da fazla olmak üzere, 100 binin üzerinde kişi ağırlamayı hedefliyoruz. Marble ticaret hacmini büyütmeye devam edecek” dedi. Soyer, 20 bin metrekare ilave fuar alanını ise önümüzdeki yıl tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.
Egeli madencilerin 30 yılda ihracatını 30 milyon dolardan 1,2 milyar dolar seviyesine taşıdığını hatırlatan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Nihai hedefimiz hep birlikte yeni bir ekonomi yaratarak sektörümüzü yukarı çıkarmak. Finansmana erişim, rekabetçi kur, rekabetçi enerji fiyatlarıyla en fazla işlenmiş ürün ithalat eden ABD’ye yoğunlaşıp, en büyük pazarlarımızdan birisi Çin’de gücümüzü artırabilir veya İtalya’ya rakip olabiliriz” diye konuştu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu da, “Çevrecilerin haksız ve bilgisiz saldırıları karşısında hedef olarak gösterilen madenciler, ülkemizde bulunan bütün ormanların binde üçünü kullandıkları halde Orman Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 50’sini karşılıyorlar. Dünyada bulunan 90 çeşit madenin, 80 çeşidi ülkemizde olmasına rağmen üretmiyoruz” ifadelerini kullandı.