Ali ŞAHİN
Makine parkurunda otomasyon ve verimlilik ağırlıklı değişim yapacaklarını belirten Kavses Genel Müdür Yardımcısı Meriç Köseoğlu, tüketici ürünlerini de portföye eklediklerini söyledi. Bursa’da 35 yıldır teknik kauçuk, sızdırmazlık parçası üreten Kavses, 2. neslin göreve gelmesi ile birlikte farklı projelere yöneldi. Kavses Genel Müdür Yardımcısı Meriç Köseoğlu, “Kabiliyetlerimiz doğrultusunda çalışmalar yaparak kendimizi geliştiriyoruz. Sadece sızdırmazlık elemanları üreten bir firma olmaktan çıkıp tüketiciye yönelik ürünler de imal eder duruma geldik. Kalıp dahil sipariş doğrultusunda üretim yapma kapasitesine sahibiz. Üretimimizin yüzde 60’ı otomotiv sektörü için yapılıyor. Ağırlıklı olarak OEM’lere ürün gönderiyoruz. Otomotivin ardından sırasıyla beyaz eşya, enerji ve savunma sanayisi sektörleri için üretim yapıyoruz” dedi.
Üretim iç piyasa ağırlıklı olsa da son dönemde ihracatta da önemli atılımlar yaptıklarını belirten Köseoğlu, “İhracat hem döviz getirisi hem de iş hacmi ile bizim büyümemiz için önemli. Şu anda ihracatımız yüzde 20 seviyesinde. Yeni gelen ve deneme siparişi veren müşterilerimiz var. Onlardan gelecek işlerle ihracat payımızı ilk aşamada yüzde 25’e çıkarma gayretindeyiz. Avrupa’nın birçok noktasına özellikle Almanya ve Çekya’ya ürün gönderiyoruz. ABD’ye de otomotiv sektöründe kullanılmak üzere numune gönderdik. Ürünümüzle ilgili olumsuz bir geri dönüş gelmedi. Yakın zamanda oraya da ihracata başlayacağımızı düşünüyoruz. İhracatta oluşan sipariş Türkiye’deki benzer siparişlerin 10 katını bulabiliyor” diye konuştu.
“2023 hedefimiz büyümeyi sürdürmek”
Yatırım planlarından da bahseden Meriç Köseoğlu, “Esasen 2021’de yaptığımız yatırım sonucu makine parkurumuzu güçlendirip 2022’de devreye almıştık. Bu yıl için yine otomasyona yönelik makine yatırımları için teşvik belgesi aldık. Yakın zamanda otomasyona dayalı bir makine parkuru kurmak için yatırım yapacağız. Bu vesile ile kapasitemizi de verimliliğimizi de üst noktalara çıkaracağız. Özellikle ürün son kontrolünde kullanılan cihazlarımızda yapacağımız yenileme bize önemli bir avantaj sağlayacak. Verimliliği artırdıkça kapasitemizi de artırmış olacağız. Bunun yanı sıra son dönemde en büyük maliyet kalemlerimizden olan elektrik için de bir yatırım projesi başlattık. Enerjinin işimizde yüzde 2 olan payı yüzde 10’lara çıkınca bu yatırım hedeflerimiz için önemliydi. Fabrikamızda kuracağımız GES ile mevcut tüketimimizin üçte birini karşılayacak bir üretim gerçekleştireceğiz” dedi.
2022 yılında Euro bazında yüzde 10’luk bir büyüme yakaladıklarını anlatan Meriç Köseoğlu, “Önceki yıllara göre büyüme hızımız düşse de birçok bilinmezliğin olduğu 2023’te büyüme ivmemizi yüzde 15 seviyelerinde tutmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Sektörün en büyük sorunun artan enerji maliyetleri ve finansmana erişim olduğunu belirten Köseoğlu, “İhracat yapan firmalar özellikle bu dönemde köşeye sıkıştı. Finansmana erişemiyoruz. EYT ile üzerimize ayrı bir yük bindi. Enerji maliyetlerinde toparlanma olsa yemek, servis, kırtasiye gibi genel giderlerde artış yaşanıyor. Yani maliyet tarafında ivme yukarı yönlü devam ederken gelirler sabit kalınca bir miktar zararı bile göze alır konuma geldik. Bunların aşılması gerekli” dedi