FİKRİ CİNOKUR/İZMİR
Türkiye’nin ihracat projesi olarak tanınan ve açıldığı günden bu yana ihracata 200 milyon dolarlık katkı yaptığı belirtilen Interfresh Eurasia Fuarı törenle açıldı.
Fuarı düzenleyen AntExpo A.Ş Genel Koordinatörü Murat Özer, yaş meyve sebze sektörünün zirai don olaylarının yaşandığı, ihracatçıların maliyetlerinin arttığı zor bir dönemde gerçekleşen fuara 70’in üzerinde ülkeden aralarında zincir makket temsilcilerinin de bulunduğu 1050 kişilik alım heyeti geldiğini söyledi. İzmir’de devam edecekleri fuara katlım sayısının hergeçen yıl dahada arttığını ifade ederek, ‘’Fuara katılım sayısı yüzde 10, yurtdışından alım heyeti sayısı da yüzde 20 arttı. Amacımız Türkiye ihracatına daha çok katkı yapmak.’’ dedi.
Ege İhracatçılar Birliği Koordinasyon Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da Türkiye’nin 100’ün üzerinde çeşitle, yılda 61 milyon ton meyve sebze ürettiğini, İzmir’in de ülkenin en önemli tarım depolarından biri olduğunu söyledi. Uçak, şunları kaydetti:
‘’İzmir, çiftçilerimizin alın teriyle ürettiği, ihracatçımızın bin bir zahmetle ihraç ederek ülkemize yılda 6 milyar dolardan fazla döviz kazandırdığı Ege Bölgemizin ürünleri ve en modern tesislerin bulunduğu kent. Üreticisi, ihracatçısı, mahalli idareleri, sivil toplum örgütleri, bakanlık birimleri ve üniversitelerimizin İzmir’i kalkındırmak için uyum içinde çalışıyoruz.‘’
Ege Bölgesi'nin 2024 yılı toplam ihracatının 41 milyar dolar gerçekleşerek önceki yıl rakamını koruduğuna dikkat çeken Uçak, ‘’Özellikle tarım ürünleri konusunda üreticisinin Türkiye’nin her noktasında örnek gösterildiği, yeniliğe açık bir yapıda olan İzmir; Mermer fuarı, gelinlik fuarı gibi marka olmuş fuarlarına bir yenisini eklemek için var gücüyle çalışmaktadır.’’ dedi.
"Türkiye yatırım iştahı ile dimdik ayakta"
İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, küresel ekonominin ardı ardına yaşanan krizler ve jeopolitik gerilimlerle sarsıldığını söyledi. Kılıçkaya, ‘’Ancak Türkiye; üretim gücü, ihracat azmi ve yatırım iştahıyla bu fırtınanın içinde dimdik duruyor. Mevcut küresel zorluklara rağmen ekonomimiz dayanıklılığını koruyor; üretim, ihracat ve yatırım odaklı büyüme anlayışı çerçevesinde istikrarlı biçimde ilerliyor.’’ diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin yirmi çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü, 2025’in ikinci çeyreğinde büyüme oranının da yüzde 4,8’e ulaştığını vurgulayan Kılıçkaya, şöyle devam etti:
‘’2024 yılında ihracatımız 261,8 milyar dolara yükseldi, böylece küresel ticaretteki payımız yüzde 1,07’ye ulaştı. 2025’in Ocak–Ağustos döneminde ise ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artışla 178 milyar dolara ulaştı. Bu güçlü performans içinde, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alan İzmir, 2025’in Ocak–Ağustos döneminde kaydettiği 11,3 milyar dolarlık ihracatla Ege’nin gücünü dünyaya taşıyan bir ticaret merkezi olarak parlıyor. Bugün tarım artık sadece üretim demek değil; gıda arz güvenliğinin en sağlam teminatıdır.’’
"Tarım ve gıda ihracatında Türkiye başarı hikayesi yazıyor"
Gıda arzının, ekonomik istikrarın, toplumsal refahın ve sürdürülebilir kalkınmanın en kritik unsurlarından biri olduğunu belirten Kılıçkaya, şunları kaydetti:
‘’Ticaret Bakanlığımız, fiyat dalgalanmalarını yakından takip ediyor, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte iç piyasa dengesini korumaya yönelik önleyici adımları kararlılıkla hayata geçiriyor. Böylece hem vatandaşımızın sofraya erişimi güvence altına alınıyor, hem de Türkiye güvenilir ve sürdürülebilir bir gıda tedarikçisi olarak dünyada öne çıkıyor. Bu sağlam temel sayesinde Türkiye, tarım ve gıda ihracatında 21. yüzyılın başarı hikâyesini yazıyor. 2002’de 3,7 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2024’te 32,6 milyar dolara çıkarak dokuz kattan fazla arttı.2025’in sekiz ayında ihracatımız 20,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bugün Türkiye, dünya tarım ihracatında yüzde 1,5’lik payıyla 21’inci sırada yer alıyor ve Irak’tan Almanya’ya, ABD’den İtalya’ya uzanan geniş bir pazara güvenle ürün sunuyor.’’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da, tarım ve gıda sektörünün önemli fuarları arasında yer alan Interfresh Eurasia Fuarı’nın Ege Bölgesi'nin yükselen yıldızı olduğunu söyledi. İzmir’in fuarlar kenti olduğuna da dikkat çeken Tugay, ‘’Gıda ve tarım sektörü zor bir dönemden geçiyor. İzmir’e yakışan bu fuarımıza katkılarımız devam edecektir. Fuar sayesinde bölgemizde tarım ve gıda teknolojileri de gelişecektir.’’ dedi.
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Bakanı Aydın Maruf da konuşmalarında Türkiye’nin kendilerine her zaman destek olduğunu, güçlü Türkiye ile bölge barışının sağlandığını vurguladı. Her iki konuk bakan da ülkelerinin Türkiye ile olan ekonomik, ticari, diplomasi ve kültürel işbirliklerinin her geçen yıl daha da arttığını belirttiler.
AntExpo A.Ş Genel Müdürü Murat Özer, konuşmaların ardından fuara katkı verenlere plaket takdim etti.